23/10/2015
Κατερίνα Σαββαΐδου: Καρατόμησή της με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Με βαριές αιχμές κατά της κυβέρνησης για αποφάσεις που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνσης αποχώρησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η Κατ. Σαββαΐδου, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποπομπή από τη θέση της.

Λίγο μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία παύεται από τα καθήκοντά της, η κ. Σαββαΐδου πέρασε στην αντεπίθεση.

Με μία σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για εμμονή και για ευθεία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η κ. Σαββαΐδου υπογραμμίζει πως θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειάς της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν, όπως άλλωστε δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας».

Η κ. Σαββαΐδου χαρακτήρισε εξοργιστικό να κατηγορείται ότι με την απόφασή της «ευνόησε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής», κατηγορώντας την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία αναφέρει ότι «προκαταλαμβάνει την απόφαση της Δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η κ. Σαββαΐδου αναφέρει πως:

• Κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι δήθεν ευνόησε «διαπλεκόμενες» επιχειρήσεις, δηλαδή τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βαρύνονται με τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και αποτελούν τον κορμό της πραγματικής οικονομίας, απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες για την επιβίωσή τους.

• Προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί και η ίδια κυβέρνηση, όπως έγινε με γραπτή εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού (ΑΠ: ΑΝ. ΥΠ. ΟΙΚ. 0003333 ΕΞ 2015) στην υπόθεση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Εξάλλου, το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση περί παράτασης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

• Η σπουδή της κυβέρνησης είναι τέτοια, που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η παραπομπή μου στο ακροατήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Προφανώς η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της για τη θέση μου σε δυνητική αργία θεωρώντας δεδομένη την απόρριψη της προσφυγής μου από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που θα την κρίνει. Ως πολίτης ευνομούμενης χώρας προφανώς και θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου. Στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν, όπως άλλωστε δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας.

«Σήμερα δεν συντρέχει λόγος θέσης μου σε δυνητική αργία, που είναι -σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα- απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόωρη λήξη της θητείας του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται -εκτός από την επίκληση της συνδρομής λόγων δημοσίου συμφέροντος (οι οποίοι εκλείπουν)- να έχει οριστικοποιηθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, μετά την πάροδο της 10ήμερης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, το οποίο μου κοινοποιήθηκε μόλις χθες! Σημειωτέον, ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει τεθεί υπάλληλος σε αργία πριν η παραπομπή του καταστεί αμετάκλητη. Προφανώς, η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της για τη θέση μου σε δυνητική αργία, θεωρώντας δεδομένη την απόρριψη της προσφυγής μου από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που θα την κρίνει».

Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου

Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπει την παύση από χθες της ΓΓΔΕ από τα καθήκοντά της με επίκληση διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα περί παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Παύεται η Αικατερίνη Σαββαΐδου του Κωνσταντίνου, (Α.Δ.Τ. Φ382052), από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και απαλλάσσεται από τα καθήκοντά της».

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την ελληνική κοινωνία, για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ειδικά σε δημόσιους λειτουργούς, να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, επίσης όχι μόνο αυτό, αλλά να ευνοούν και συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και οι οποίες αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής». «Σε αυτή τη χώρα», σημείωσε, «υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν» για να προσθέσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης συναρτάται και με το γεγονός ότι η Αικατερίνη Σαββαΐδου έχει παραπεμφθεί «σε δίκη και έχει οριστεί η δικάσιμος στις 19 Ιανουαρίου».

Στο ερώτημα εάν θα υπάρχει ένα κενό, είπε ότι «θα λυθούν όλα όπως πρέπει να λυθούν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Σχετικά με το εάν συμφωνούν οι εταίροι, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ομοφώνως με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυτή και έγινε αποδεκτή».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90