23/10/2015
Τελική συνάντηση για τα μέτρα €6,4 δισ. και τους πλειστηριασμούς

 

Σε μία τελική συνάντηση που έχει οριστεί για τις 13:00 οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και οι θεσμοί επιχειρούν να κλείσουν όσο πιο πολλά μπορούν από τα ανοικτά μέτωπα, με κορωνίδα τους πλειστηριασμούς - καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου των 2 δισ. ευρώ που πρέπει να έρθει- βάση δηλώσεων – έως την προσεχή Παρασκευή για να "γεμίσει" τα κρατικά ταμεία.

Οι θεσμοί  αναχωρούν –όπως είχε προγραμματιστεί-  το απόγευμα από την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τις τρεις ήμερες "προπαρασκευαστικές" όπως τις χαρακτήρισαν επαφές, αφήνοντας την κυβέρνηση να "τρέξει" τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, αλλά και του δεύτερου πακέτου του 1 δισ. ευρώ που επίσης εκκρεμεί από την συμφωνία του Αυγούστου.

Ο πιο μεγάλος αντίπαλος πλέον είναι ο χρόνος, όχι μόνο λόγω των ταμειακών αναγκών αλλά και  γιατί  μετά από όλα αυτά θα  έρθει η ώρα για την άφιξη στην Αθήνα των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση των επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ για το 2015. Ο λόγος γίνεται για αξιολόγηση  που συνδέεται όχι μόνο με την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Αμφισβητούν τα δημοσιονομικά μέτρα

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων όμως είναι επίσης στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης –θεσμών και περιλαμβάνει-  μεταξύ πολλών - άλλων την απόδοση των μέτρων αξίας 6,4 δισ. ευρώ για φέτος και – κυρίως – το 2016 που  θεσπίστηκαν ή... έρχονται (πχ φορολογία αγροτών, ασφαλιστικό) για να υλοποιηθεί η μνημονιακή συμφωνία. Προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού  (για φέτος πακέτο 2 δισ. ευρώ  και  άλλα  4,34 δισ. ευρώ το 2016) και οι θεσμοί περιμένουν σήμερα επιπλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν την απόδοσή τους και θα καταγράφονται αναλυτικά στο μεσοπρόθεσμο και στον τελικό προϋπολογισμό του Νοεμβρίου.

Παράλληλα πρέπει να οριστικοποιηθεί το υπόλοιπο "μενού" του δεύτερου πακέτου που αναμένεται να περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα πεδία όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις αποκρατικοποιήσεις, το νέο καθεστώς στο δημόσιο και νεο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τα ραντεβού της Πέμπτης

Χθες, ως κορυφαίο μέτωπο αναδείχθηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων,  ενώ στις ολοήμερες επαφές με τους θεσμούς  τέθηκαν θέματα τραπεζών, ενέργειας και παρεμβάσεων στο δημόσιο.

Τελευταίο ραντεβού ήταν αυτό των εκπροσώπων της ΤτΕ και  του ΤΧΣ με τους θεσμούς. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν μετά τις επαφές που είχαν με τους Θεσμούς το απόγευμα ότι συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας της τράπεζας και ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες μεταξύ των προαπαιτούμενων αλλά υπάρχουν θέματα για το Νοέμβριο. Επισήμαναν για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ότι "απομένουν οι τελευταίες πινελιές που θα λυθούν όταν κάτσουν όλοι γύρω από τραπέζι". Ανέφεραν ότι  το μεγάλο θέμα είναι ότι "δεν ξέρουμε ακόμη τις ανάγκες μας" και ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμέτοχη ιδιωτών χωρίς να αποδυναμωθεί πολύ η θέση του ΤΧΣ διότι τα λεφτά που βάζει είναι λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου". Εκτιμήθηκε ότι "θα κλείσει ο νόμος μέσα στην επόμενη εβδομάδα".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90