23/10/2015
Η ποσοτική χαλάρωση θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο από την ΕΚΤ σύμφωνα με τον Ντράγκι

 

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού προχωρά ομαλά και έχει θετικό αντίκτυπο, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, που αποφάσισε τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά τους.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν ενισχυθεί λόγω των κινδύνων από τις αναδυόμενες αγορές και τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, ο Ντράγκι επισήμανε ότι «θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας τον Δεκέμβριο μαζί με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν χρειαστεί» πρόσθεσε με έμφαση.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και αν χρειαστεί θα συνεχιστεί μέχρι η ΕΚΤ να δει μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%, είπε. Επανέλαβε ότι το QE προσφέρει ευελιξία.

Ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας ανέφερε ότι «περιμένουμε η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να συνεχιστεί». Διευκρίνισε ότι η κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης, λαμβάνοντας ώθηση και από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο. Ωστόσο, η εξωτερική ζήτηση είναι αδύναμη λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, ενώ θα αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους. Περαιτέρω άνοδος θα καταγραφεί το 2016 και το 2017, εκτίμησε.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90