22/10/2015
Διαπραγμάτευση για την προστασία της κύριας κατοικίας

 

Τέλος στις οριζόντιες ρυθμίσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς, βάζουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Προχωρούν στην καθιέρωση δύο μηχανισμών που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες στη διευθέτηση των οφειλών τους σώζοντας έτσι το σπίτι τους από το... σφυρί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ημερησίας», η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη λογική της γενικευμένης ή οριζόντιας ρύθμισης που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς επιδιώκοντας να πετάξει εκτός τους μπαταξήδες... δηλαδή εκείνους που ενώ έχουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεών τους προτιμούν να κρύβονται από τις σημερινές υπερπροστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Στόχος είναι οι κατά σύστημα κακοπληρωτές να πιεστούν ώστε να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες αλλά κι εκείνοι που έχουν πέσει «θύματα» της οικονομικής ύφεσης να «ζωντανέψουν» ξανά τα κόκκινα δάνεια τους με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στις διαπραγματεύσεις που έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να παρουσιάσει το νέο μοντέλο διευθέτησης των οφειλών αλλά και της προστασίας της κύριας κατοικίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές, στις διαπραγματεύσεις μπαίνει και το καυτό θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε distress funds, με τον κ. Σταθάκη να επιμένει στην απαγόρευση της διάθεσης των στεγαστικών δανείων και των δανείων των μικρών επιχειρήσεων.

Δύο μηχανισμοί

Το νέο μοντέλο για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο διαφαίνεται και από το μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου, περιλαμβάνει δύο μηχανισμούς:

Ο πρώτος έχει να κάνει με το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, όπου τα υπερχρεωμένα πρόσωπα που υπάγονται σε αυτόν θα μπορούν να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς, εφόσον πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένα κριτήρια ως προς το ύψος της αντικειμενικής αξίας, του εισοδήματός τους και των οφειλών τους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, την οποία ο κ. Σταθάκης είχε αποκαλύψει με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Μάχη»

Η... «μάχη» του υπουργείου Οικονομίας με το «κουαρτέτο» των θεσμών δίνεται σήμερα σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη. Για την πλήρη ενεργοποίησή του εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προσδιορίζει την κατηγορία των δανειοληπτών που θα εξαιρούνται από την «υποχρέωση ρευστοποίησης της κύριας κατοικίας τους», προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει η συμφωνία του καλοκαιριού η έκδοση της απόφασης είχε μείνει σε εκκρεμότητα και προσωρινά ο κ. Σταθάκης διατήρησε το κριτήριο του νόμου σύμφωνα με τον οποίο εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για έναν άγαμο και 450.000 ευρώ για έναν έγγαμο με δύο παιδιά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν να μπουν τα εξής όρια: Η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και το εισόδημα να είναι μέχρι 12.000 ευρώ (όριο φτώχειας). Μάλιστα οι δανειστές είχαν ξεκινήσει με πιο σκληρές αξιώσεις, όπως το όριο της αξίας του σπιτιού να είναι στις 60.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας έχει προτείνει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ (ανεξαρτήτως της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη), το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως τις 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών έως 200.000 ευρώ (δεν έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος).

Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου

Ο δεύτερος μηχανισμός που αναμένεται να θεσπιστεί στο τέλος του Νοεμβρίου προβλέπει την ίδρυση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου. Σε αυτόν τον δημόσιο φορέα θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) των δανειοληπτών. Τα νοικοκυριά που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και συναντούν εμπόδια από τις τράπεζες θα μπορούν να προσφεύγουν στην υπηρεσία και να ζητούν την αξιολόγηση της δανειοδοτικής τους ικανότητας.

Με τον «βαθμό» στο χέρι θα πηγαίνουν στις τράπεζες και θα μπορούν να πετύχουν ευνοϊκότερη ρύθμιση και έτσι να γίνουν εκ νέου συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, έχοντας στη διάθεσή τους τους θεσμούς του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και σύμφωνα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ θα προτείνουν λύση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών. Με πιο απλά λόγια, όσοι θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους είτε με τον νόμο Κατσέλη είτε με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου θα γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90