22/10/2015
Ο ESM μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στα ελληνικά δάνεια αναφέρει το Bloomberg

 

Το ελληνικό χρέος μοιάζει σαν το καλό κρασί! Οσο περνά ο καιρός τόσο πιο ακριβό μπορεί να γίνει... Με την παρομοίωση αυτή το Bloomberg ξεκινά δημοσίευμά του με μία αποκάλυψη «βόμβα», σύμφωνα με την οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το επιτόκιο των δανείων του ESM προς την Ελλάδα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το κόστος αυτό, όμως, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, όπως αναφέρει ο CFO του ESM, Κριστόφ Φράνκελ, σε συνέντευξή του.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», δηλώνει ο Φράνκελ. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωοπος με ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στη δεύτερη θητεία του τονίζει το Bloomberg.

Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.

«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη, Κάρστεν Μπρτζέσκι. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή», συμπληρώνει.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90