21/10/2015
Αναβολή του EuroWorking Group - μη εκταμίευση της πρώτης δόσης

 

Μια πρώτη γεύηση των πιέσεων του Κουαρτέτου για το κλείσιμο των 48 προαπαιτούμενων που απαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρει σήμερα η κυβέρνηση ενώ όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα αποδειχθεί καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα, θα είναι σήμερα Τετάρτη ολοήμερη, ενώ, ως την Παρασκευή, θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9:00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6:00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group λόγω μη εφαρμογής των προαπαιτούμενων

Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση: Αναζητά ισοδύναμα 3,5 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι «τρύπες»

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να βρει ισοδύναμα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων και ακόμη σκληρότερων μέτρων.

Η ανάγκη για εξεύρεση ισοδύναμων έγινε εμφανής τα τελευταία 24ωρα με το «αλαλούμ» που επικράτησε αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τελικές αποφάσεις περί «τμηματικής» διαμόρφωσής του, που τελικά δημιουργούν μια νεά «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα, ώστε να τηρήσει τα προαπαιτούμενα και να μη βρεθεί υποχρεωμένη να λάβει ακόμη δυσκολότερες αποφάσεις:

- Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ μετά τις αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, έναντι 23% που προβλεπόταν αρχικά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την επιβολή του νέου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

- Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

- Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το ΥΠΟΙΚ είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πριν από την εσπευσμένη απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

- Αντίστοιχα,,για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση αν η κυβέρνηση θέλει τελικά να το διασώσει είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ.

- Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί και εδώ ένα «κενό» 20 εκατ. ευρώ.

- Στα 375 εκατ. ευρώ υπολογίζεται και το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί αν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του αν εφαρμοστεί ή όχι, αποτελεί κοινή η διαπίστωση ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη. Δεν λείπουν μάλιστα φωνές στην κυβέρνηση που κάνουν λόγω για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.

- «Αγκάθι» αποτελούν και οι αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι ασαφές αν κάτι τέτοιο επαρκεί για να κλείσει η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ και σε αυτό το κομμάτι.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90