21/10/2015
Διάσπαση προβλέπεται από την κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό

 

Οριζοντίως, καθέτως και... εγκαρσίως επιχειρεί να "διασπάσει" η κυβέρνηση το συνταξιοδοτικό.

Το κόστος αυτής της διάσπασης το οποίο αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τα 700 εκατ. ευρώ το 2016 θα το πληρώσουν –όπως όλα δείχνουν- οι επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ αλλά και όσοι μισθωτοί έχουν "υψηλά" εισοδήματα.

Άμεσα χαμένοι θα είναι πιθανότατα οι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που παίρνουν επικουρική σύνταξη, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ, αλλά και 585.000 μισθωτοί που έχουν απολαβές πάνω από 1.000 ευρώ και θα τους επιβληθούν χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού πρέπει να είναι έτοιμο σε λιγότερο από δέκα  μέρες από σήμερα προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πολιτικά, αλλά και "τεχνικά" ανέτοιμη να φέρει σε πέρας αυτό το έργο την ίδια στιγμή που οι δανειστές αμφισβητούν την μεσοπρόθεσμη απόδοση όσων μέτρων έως τώρα τους έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

 

Οι γενικές αρχές

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές στις οποίες κατέληξαν τα κυβερνητικά συμβούλια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην κοινή χθεσινή τους συνεδρίαση οι συντάξεις θα έχουν τριπλή "υπόσταση" :

1. Μία μερίδα των συντάξεων θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και, έτσι, στην ουσία μετατρέπεται σε ένα νέου τύπου προνοιακό επίδομα το οποίο θα ανέρχεται σε 390 ευρώ, την ίδια στιγμή που το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 185 ευρώ πρέπει σταδιακά να  καταργηθεί έως το 2019, βάσει του νέου Μνημονίου. Χαμένοι θα είναι 320.000 σημερινοί δικαιούχοι με συντάξεις μέχρι περίπου 700 ευρώ.

Η άλλη μερίδα των συντάξεων θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές διατηρώντας το χαρακτήρα της ασφαλιστικής παροχής.

2. Οι αποκλειστικά κρατικά χρηματοδοτούμενες συντάξεις, δηλαδή οι "εθνικές" συντάξεις θα δίδονται σε όλους όσους έχουν δεν έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης.

Οι χρηματοδοτούμενες από ασφαλιστικές εισφορές θα δίνονται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Οι συντάξεις που θα δίδονται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης θα έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους (πχ με μισθό 1000 ευρώ και κάτω)  χαμηλόμισθους και χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης στους υψηλόμισθους (πχ με μισθό 1000 ευρώ και άνω). Και στη μία και στην άλλη κατηγορία θα ενσωματωθούν οι επικουρικές συντάξεις.  Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να βάλλει το όριο των 1000 ευρώ για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τόσο για τους νυν όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, τότε αναμένεται δυνητικά να πληγούν οι σημερινές συντάξεις (άνω των 1000 ευρώ)  περίπου  900.000 δικαιούχων και οι μελλοντικές συντάξεις πάνω από 585.000 μισθωτών με απολαβές άνω των 1000 ευρώ.

Στις νέες κύριες συντάξεις θα "ενσωματωθούν" και οι επικουρικές συντάξεις. Έτσι τελούν υπό... εξαφάνιση 1,5 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 185 ευρώ.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90