07/02/2014
Reuters: Ένα νέο "κούρεμα" η καλύτερη λύση για την Ελλάδα

 

Μια νέα ιδέα θα πρέπει να δοκιμάσουν ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τη δημιουργία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα: Τη γενναιοδωρία. Αυτό υποστηρίζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters, George Hay.
Ευρωζώνη και ΔΝΤ συζητούν το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν παραδέχονται ότι θα ήταν καλύτερο ένα απλό haircut στο χρέος.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «μπαλώματα» τις προτάσεις για μείωση επιτοκίων και επιμηκύνσεων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι πιστωτές της χώρας δεν θα έπρεπε να περιορίζονται σε «πενταροδεκάρες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επί τάπητος βρίσκεται η πρόταση για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, η επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ.
«Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο», αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters.
Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι είναι κρίσιμο σημείο εάν αυτό το σχέδιο θα παράσχει μια ελάφρυνση χρέους ύψους 3 με 4% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Ελλάδα, επιπλέον των δικών της προσπαθειών, για να μειωθεί το χρέος από επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020.
« Εάν η λύση φανεί πειστική, η ελπίδα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το πρακτορείο επικαλείται πρόσφατη μελέτη της Eurobank, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στο στόχο του 2020 εάν τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων κατά 150 μονάδες βάσης, εφαρμόζονταν στα δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ από το αρχικό πακέτο διάσωσης του 2010.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εάν τα επιτόκια μειωθούν κατά μόλις 50 μονάδες βάσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα 144 δισ. ευρώ των δανείων από το EFSF.
Όπως διαπιστώνει το άρθρο, δυστυχώς για την Ελλάδα, οι δανειστές της Ελλάδας δεν ρέπουν προς τη γενναιοδωρία.
Όπως υπενθυμίζει, από το Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται με την Αθήνα για την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης.
Οι πιστώτριες χώρες έχουν στο μυαλό τους και τις ευρωεκλογές του Μαϊου, οι οποίες δεν αποκλείεται να να ευνοήσουν τους ευρωσκεπτικιστές, και για αυτό το λόγο εξακολουθούν να ζητούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, δεν επιθυμούν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, να ζητήσουν αντίστοιχες υποχωρήσεις.
Πάντως, οι Έλληνες αισθάνονται ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, εν μέσω σκληρής λιτότητας, «αξίζει» κάποιες παραχωρήσεις.
Όπως σημειώνεται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη άμεσου μονομερούς haircut στο ελληνικό χρέος.
Αν το χρέος «ξεφύγει» τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εναλλακτική στη γενναιότητα ίσως είναι περισσότερος μακροπρόθεσμος «πόνος», καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90