05/02/2014
Προς «δάνειο-γέφυρα» για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

 

Με εντατικούς ρυθμούς, παρασκηνιακά, εντείνονται οι διεργασίες για νέο «δάνειο - γέφυρα», 10 ? 20 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για να καλυφθούν χρηματοδοτικά κενά στο πρόγραμμα τη διετία 2014 ? 2015, αυτή τη φορά όχι με ελληνική υπαιτιότητα. Χθες η ΕΚΤ απέκλεισε τη χρονική μετάθεση της λήξης ελληνικών ομολόγων που αγόρασε το Ευρωσύστημα προ κρίσης (ANFAs), όπως είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012, εξέλιξη που ερμηνεύει τη «σπουδή» των Γερμανών για το τρίτο πακέτο.

Την ίδια ώρα, επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, ώστε να μπουν στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό, με πληροφορίες να αναφέρουν πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, στη σκιά των θετικών εξελίξεων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Θέματα που εξετάζονται διεξοδικά από τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, αυτές τις μέρες.

Στην εκτίμηση περί επικείμενης συμφωνίας για το κενό του 2014 προχώρησε χθες και το Reuters, ενώ επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους «φωτογραφίζει» πακέτο 10 ? 20 δισ. ευρώ, «βλέποντας» συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεων μετά τις ευρωεκλογές, αλλά ξεκάθαρη πολιτική δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρώπη, πριν από τις κάλπες.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Στην τελική ευθεία για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου το θερμόμετρο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ανεβαίνει, με τη Γερμανία να προωθεί νέο δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν αστοχίες της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Αθήνα δεν φέρεται να αντιτίθεται σε νέο δάνειο, υπό τη βασική προϋπόθεση, όμως, αυτό να μη συνδέεται με δεσμεύσεις για νέα εισπρακτικά, δημοσιονομικά μέτρα. Οι συζητήσεις θα μπουν στην τελική ευθεία τις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, που διατηρεί ασαφές το πότε επιστρέφει στην Αθήνα, πιέζοντας για καταρχήν συμφωνία και την Ελλάδα να ελπίζει σε συμφωνία έως το τέλος του μήνα και εκταμίευση των δόσεων στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών, το Reuters υποστηρίζει πως έχουν σχεδόν γεφυρωθεί οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό του 2014, στη σκιά των ισχυρών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Οι συνομιλίες, τώρα, επικεντρώνονονται στα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο αγκάθι που έχει προκύψει με τις αποδοχές των ενστόλων, ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να εκταμιευθούν τα 4,9 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Αποστάσεις από την Κομισιόν
Αποστάσεις έπαιρνε χθες η Κομισιόν, με πηγές της να τονίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία για το 2013 και έως τότε είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες για το κατά πόσο τα προβλήματα έχουν επιλυθεί.

«Όχι» Ντράγκι
Την ίδια ώρα, απαντώντας χθες σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως τα ANFA's, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, χωρίς νέο δάνειο, δεν είναι στο τραπέζι.

Ξεκαθαρίζοντας πως αρμόδια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι τα κράτη - μέλη, που έχουν δεσμευθεί να στηρίζουν την Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει πως «το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων τίτλων από την πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης)».

Για την περίοδο 2013 ? 2015 τα ANFA υπολογίζονται σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την αναχρηματόδοτηση, αντί αποπληρωμής ομολόγων 4,4 δισ. που είχαν εκδοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για τη στήριξή τους και η άντληση περιορισμένων ποσών από τις αγορές θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό χωρίς νέο δάνειο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90