31/01/2014
Διευκρινίσεις του Υπ. Οικονομικών για τα ειδοποιητήρια ΕΕΤΗΔΕ 2011-2012

 

Σε εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων) οφείλονται τα σημειώματα που έλαβαν φορολογούμενοι με τα οποία καλούνται να καταβάλουν το ποσό αυτό του ΕΕΤΗΔΕ στην εφορία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας το λόγο για τον οποίο πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τώρα το φόρο, ενώ θεωρούσαν ότι τον είχαν καταβάλλει.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για διπλοπληρωμή του φόρου και διευκρινίζει ότι:

«Η ΔΕΗ όπως είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό Δελτίο Τύπου στις 31.5.2013, πραγματοποίησε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και τα απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στον επόμενο λογαριασμό μετά τις 21.6.13, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο "Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ" και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο.

Συνεπώς, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ και ως εκ τούτου οφείλεται από τους φορολογούμενους που καλούνται να εξοφλήσουν. Δεν τίθεται δηλαδή ζήτημα διπλοπληρωμής».

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούντο την 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτε την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΔΟΥ.

Διευκρινίσεις για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ από συνιδιοκτήτες

Στις περιπτώσεις που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων) των ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος έχει βεβαιωθεί στο όνομα ενός συνιδιοκτήτη, αυτός μπορεί να εξοφλήσει μόνο τον φόρο που του αναλογεί. Προϋπόθεση είναι να προσκομίσει τα συμβόλαια του ακινήτου από τα οποία να προκύπτει η συνιδιοκτησία των άλλων φορολογούμενων.

Αυτό διευκρινίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι συνιδιοκτήτες ακινήτων κατά την πληρωμή του έκτακτου τέλους ακινήτων. Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα στον συνιδιοκτήτη στον οποίο έχει βεβαιωθεί το σύνολο του φόρου να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να ζητήσει τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι η διαγραφή του ΕΕΤΗΔΕ από το πρόσωπο στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υποχρεώσεων.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90