30/01/2014
Αύξηση-έκπληξη 2,2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις τον Δεκέμβριο
 
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο, εξέλιξη η οποία ήταν για πολλούς έκπληξη, αφού τον συγκεκριμένο μήνα υπήρξαν πολλές εκροές λόγω φορολογικών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 163,25 δισ. ευρώ, από 161,04 δισ. στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

Το σημαντικό τμήμα της ανόδου αποδίδεται κυρίως στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν στα 20,8 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Τραπεζικοί παράγοντες αποδίδουν την άνοδο κυρίως στις αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Πολύ μικρότερη ήταν η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, περίπου 120 εκατ. ευρώ (134,944 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013 έναντι 134,874 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο), που αποδίδεται σε εποχικούς παράγοντες, όπως η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η ενσωμάτωση τόκων. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως από το 2009 το απόθεμα των καταθέσεων έχει μειωθεί κατά περίπου 74 δισ. ευρώ, εξέλιξη που περιορίζει τη ρευστότητα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αφού κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση νέων δανείων.

Από την άλλη πλευρά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2013 διαμορφώθηκε στο -3,9%, από -3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ.

Προς τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν αρνητική κατά 110 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,9%, από -4,7% τον Νοέμβριο του 2013.

Προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν θετική κατά 76 εκατ. ευρώ. Η μείωση της ροής χρηματοδότησης οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Κόντρα σ' αυτό το κλίμα ιδιαίτερα ικανοποιητικά κινούνται οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιά, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, υπήρξε αύξηση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών σε επιχειρήσεις με συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα της τάξεως του 28%.

Ετσι ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, από συστάσεως αυτών των εργαλείων και των προγραμμάτων, είχαν διατεθεί περίπου 100-150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν φτάσει τα 1.174 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι τα 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90