16/10/2015
Αντίθετος ο ΣΕΒ για το Ασφαλιστικό σύστημα

 

Ο εξορθολογισμός του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να περνά από πολιτικές που ακυρώνουν τα κίνητρα για εργασία και την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης τονίζει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία επισκόπηση για την οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες. «Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για την αποκατάσταση στοιχειωδών κανόνων προγραμματισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι πολίτες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της προσαρμογής. Αυτό, όμως, επ’ ουδενί δεν μπορεί να σημαίνει την εφαρμογή πολιτικών που ακυρώνουν τα κίνητρα για εργασία και ανάληψης επιχειρηματικής δράσης», αναφέρει.

Σχολιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» για το ασφαλιστικό σύστημα, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων -των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει και τις μεγαλύτερες εισφορές- αποδομούν την αρχή της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Όταν τιμωρούνται όσοι με συνέπεια καταβάλλουν εισφορές και δεν υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του συνταξιοδοτικού συστήματος και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, τότε μειώνεται η πίστη των πολιτών στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα.

«Επισημαίνουμε ότι ο διαχωρισμός της χρηματοδότησης των δύο συντάξεων, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αντίστοιχα, αποτελεί sine qua non όρο για να μπει επιτέλους τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα», τονίζει. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για την αναφορά του πορίσματος της Επιτροπής «σοφών» ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει την προσφυγή σε νέους φόρους εισοδήματος και περιουσίας στους συνεπείς φορολογουμένους για τη βιωσιμότητά του, «ως εάν να υπάρχει απύθμενη φοροδοτική ικανότητα σε μία χώρα που δεν αναπτύσσεται και μια κοινωνία που δυσανασχετεί με τον ΕΝΦΙΑ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, δίδοντας τη σημασία που αρμόζει στην μη υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (2ος και 3ος πυλώνας, δηλαδή επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση). Παράλληλα είναι επιτακτικό το νέο σύστημα να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για δραστική μείωση της αδήλωτης εργασίας κάθε μορφής», καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90