16/10/2015
Ανακεφαλαιοποίηση και εξαγορά «κόκκινων» δανείων στο τραπέζι

 

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -στις οποίες περιλαμβάνονται οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε distress funds και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών- ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, συμφωνήθηκαν: «Οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας.

Ασφυκτικά περιθώρια

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρμόδιοι υπουργοί πήραν εντολή να ολοκληρώσουν άμεσα τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου (μετά οι αγορές κλείνουν λόγω Χριστουγέννων), για να μην ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in (διάσωση εκ των έσω).

Μάλιστα η Αντιπροεδρία στην ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή, αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Στόχοι της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι:

• Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών, που έχουν ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια- δρομολογεί τις πωλήσεις δανείων σε distress funds. To αν θα πωλούνται και δάνεια νοικοκυριών είναι κάτι που θα κριθεί, αφού βγει ο τελικός λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης.

Επίσης στην ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας αναφέρεται ότι στόχος είναι και: η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κ.λπ.

Διεθνής σύμβουλος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ θα προσλάβει το επόμενο διάστημα διεθνή σύμβουλο για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Ακόμα στο ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε:

• Η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους θεσμούς.

• Συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

• Δρομολογήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Ενημέρωση για τα stress tests

Την ίδια ώρα τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στη Φρανκφούρτη έχουν έναν μαραθώνιο συναντήσεων και ενημερώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ και του SSM. Χθες έλαβαν γνώση -από κοινού- για τους όρους και τις τεχνικές παραμέτρους της διαδικασίας των stress tests.

Σήμερα η ενημέρωση θα είναι κατ΄ ιδίαν, καθώς τα στελέχη της κάθε τράπεζας θα έχουν από την ΕΚΤ και τον SSM μία πρώτη εικόνα από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR), και με τη σειρά τους θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρήσης. Oπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη βδομάδα και θα ορίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Αλλαγές

Επίσης, θα εντάσσονται οι αλλαγές στον νόμο (3864/2010) που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, καθώς και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD για τις διαδικασίες εξυγίανσης και εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων στο ΤΧΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα, άρα και τη διάσωση ή εκκαθάριση τράπεζας. Και ακόμα ποια θα είναι η αντιμετώπιση των ομολογιούχων υψηλής διαβάθμισης (senior bond holders) σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση.

Την ίδια ώρα θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στο 9,5% -από 10,5% που ήταν η πρόθεση του SSM- τον δείκτη Core Tier I, για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, στο βασικό σενάριο (και στο 8% για το δυσμενές). Οι αντίστοιχοι δείκτες στην προηγούμενη άσκηση ήταν στο 8% και στο 5,5%.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90