16/10/2015
Εγγυημένη μόνο η ελάχιστη εθνική κοινωνική σύνταξη σύμφωνα με το Ασφαλιστικό

 

Μόνο την καταβολή μιας ελάχιστης «εθνικής κοινωνικής σύνταξης», θα εγγυάται το Δημόσιο, σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Κατά πληροφορίες, στο πόρισμα περιλαμβάνεται και πρόταση για κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων με φόρο στους «έχοντες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερησία, οι υψηλά αμειβόμενοι, εκείνοι που έχουν καταθέσεις, ή σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα κληθούν να συνεισφέρουν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού.

Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία, θα ενοποιηθούν σε ένα (το ΙΚΑ), ή σε τρία, εάν επικρατήσει η πρόταση που προβλέπει ταμεία μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Παράλληλα, θα διατηρηθεί η αυτοτέλεια των επικουρικών ταμείων με ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και μίνιμουμ κρατικής χρηματοδότησης.

Επίσης, το πόρισμα εισηγείται τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την ενοποίηση των εισφορών και παροχών με κορμό τα όσα ισχύουν σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το πόρισμα προβλέπει νέου τύπου συντάξεις για το μέλλον χωρίς δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με δυνατότητα επιλογής του έτους εξόδου, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης θα εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των εισφορών που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, αλλά και από τη διαχείριση που θα γίνεται επί των αποθεματικών αυτών.

Οι εισφορές κάθε εργαζόμενου θα μπαίνουν σε έναν «λογαριασμό», θα τοκίζονται με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο, και την ώρα της συνταξιοδότησης θα καθορίζεται η ισόβια σύνταξη με συντελεστές που θα εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής της γενιάς του και άλλους παράγοντες.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτείται η εθνική σύνταξη, που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και θα προστατεύει όσους δεν έχουν συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο, για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Συγκεκριμένο κατώτατο ποσό δεν αναφέρεται στο πόρισμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα πρόκειται για το 60% του μέσου εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (μνημονιακή υποχρέωση) για τις οποίες πιέζεται να αποφασίσει η κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα, οι τεχνοκράτες έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για μικρές μειώσεις στο σύνολο των συντάξεων.

Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιλέγει οι περικοπές να είναι υψηλότερες σε ποσοστό, αλλά να ισχύσουν μόνο για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Το πόρισμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα τεθεί σε διάλογο με φορείς και δανειστές.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90