10/10/2015
Νέα "τρύπα" στο Ασφαλιστικό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ ανακάλυψε το ΔΝΤ

 

Νέο "χρηματοδοτικό κενό" έως 1,650 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018 βρίσκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό. Τα 300 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν το 2015 και άλλα 1,350 εκατ. ευρώ το 2016 -2018 (ή 450 εκατ. ευρώ ανά έτος).

Αιτία είναι η απαίτηση των δανειστών να σταματήσει η υποστήριξη των ελλειμματικών ταμείων από τον "κουμπαρά" του ασφαλιστικού, δηλαδή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών στο διάστημα 2015 -18.

Το νέο Μνημόνιο προσδιόριζε αυτό το "κενό" και, έτσι, τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει, κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πάγωμα της στήριξης του ΑΚΑΓΕ προς τα ταμεία αυξάνει δυνητικά αυτό το κενό στα 5,65 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2018.

Στη Λίμα σήμερα Κατρούγκαλος – Τάουελ από ΔΝΤ

Το πρώτο "ζωντανό" crash test μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών γύρω από το μέγεθος αυτού "κενού" στο συνταξιοδοτικό θα γίνει σήμερα στην πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα, όπου διεξάγεται η ετήσια συνδιάσκεψη του ΔΝΤ.

Στο περιθώριο αυτής θα γίνει συνάντηση που έχει σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλος με τον εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού, κ. Κρις Τάουελ.

Προς μεγαλύτερο "πακέτο" μέτρων

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλο με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr το ΔΝΤ έχει αυξήσει ήδη κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις για νέα μέτρα στο συνταξιοδοτικό για φέτος και πολύ πιθανόν, κατά 1,350 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 -2018 (ή 450 εκατ. ευρώ ανά έτος). Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως το ΔΝΤ συνδέει άρρηκτα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΔΝΤ από την κυβέρνηση τότε τα απαιτούμενα μέτρα στο συνταξιοδοτικό θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,550 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 -2016 (έναντι 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016).

Πιο αναλυτικά, σ' αυτή την περίπτωση τα απαιτούμενα μέτρα θα αυξηθούν :

στα τουλάχιστον 732 εκατ. ευρώ από 432 εκατ. ευρώ για φέτος, και στα 1,717 δισ. ευρώ από 1,267 δισ. ευρώ για το 2016.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως οι δανειστές ουσιαστικά "δεν έχουν λάβει υπόψη" τους τις προβολές του του προσχεδίου, μιας και δεν έχουν αποτυπωθεί ούτε καν οι τελικές εκτιμήσεις για την ύφεση.

Νέα "τρύπα" 10% στο ΙΚΑ και 33% στον ΟΑΕΕ

Οι φετινές συνέπειες των νέων απαιτήσεων των δανειστών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα φέρουν το το "πάγωμα" της προγραμματισμένης ενίσχυσης του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Το ΙΚΑ περιμένει 180 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ περιμένει 120 εκατ. ευρώ. Αν δεν τα λάβουν θα έχουν μία επιπλέον "τρύπα" 10% και 33% αντίστοιχα στον προϋπολογισμό τους για το επόμενο δίμηνο.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μάλιστα ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του "κουαρτέτου". Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ήδη προϋπολογίσει να δώσει από το ΑΚΑΓΕ επιπλέον 300 εκατ. ευρώ σε άλλα δύο ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015 (σ.σ. ΙΚΑ), όπως είχε κάνει μετά το περασμένο Μάιο και προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η νέα "τρύπα" που προκύπτει από το "πάγωμα" των ενισχύσεων του ΑΚΑΓΕ προς τα ελλειμματικά ταμεία μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 450 εκατ. ευρώ, αν οι δανειστές απαιτήσουν την αναδρομική ισχύ του μέτρου το οποίο ζητούν να ψηφιστεί.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90