08/10/2015
Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές συντάξεων δήλωσε ο Κατρούγκαλος

 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει κυρίως όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.

«Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ.

«Θα επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ότι το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI.

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και τόνισε ότι στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας».

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90