06/10/2015
Αναστάτωση έχει προκληθεί στην αγορά ακινήτων και αντίδραση στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ

 

Έκδηλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην αγορά ακινήτων, από την εκ νέου κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο ανείσπρακτα μισθώματα και να γλιτώνουν έτσι από τη φορολόγηση εισοδήματος. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται σχετική ρύθμιση που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή. Ταυτόχρονα, συνεπάγεται μία ακόμη μεγάλη φορολογική αδικία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να φορολογηθούν για έσοδα από ενοίκια που ποτέ δεν εισέπραξαν (και σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ).

Επί της ουσίας, όποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε π.χ. ακόμη κι ένα ενοίκιο για το έτος 2014, θα κληθεί να φορολογηθεί για το σύνολο του έτους, δηλαδή σαν να έλαβε το σύνολο των μισθωμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενοικίων, πλέον στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε να κάνουν έξωση τους ενοικιαστές, με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι αυτήν την περίοδο, πρακτικά ουδείς ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων έξωσης ενοικιαστών, καθώς αυτό απαγορεύεται, ελέω κεφαλαιακών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, η ένωση των ιδιοκτήτων κάλεσε χθες την κυβέρνηση να μην ψηφίσει το σχετικό μέτρο, ή έστω να διασφαλίσει πως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα από ενοίκια του 2015 και όχι γι’ αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, επί ανύπαρκτων εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν σύντομα να προσαρμοστούν και στη νέα φορολογία των ενοικίων, η οποία φαίνεται πως θα είναι βαρύτερη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, είναι πιθανή η αύξηση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών 11% (που ισχύει για τα έσοδα από ενοίκια έως το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως) και 33% (που ισχύει για τα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ ετησίως) σε 15% και 35% αντίστοιχα. Εναλλακτικά, είναι πιθανές η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων και η ενσωμάτωση των εσόδων από ενοίκια στη συνολική φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκτίναξη της φοροδιαφυγής στην αγορά ενοικίων, καθώς οι ιδιοκτήτες θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τις «ζημίες» τους, ιδίως από τη στιγμή που πλέον καλούνται να εξυπηρετήσουν και τον ΕΝΦΙΑ.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90