01/10/2015
Μη εφαρμόσιμη η προχθεσινή εγκύκλιος για το νέο συνταξιοδοτικό

 

Πολύ κακό για το… τίποτα έφερε η προχθεσινή εγκύκλιος την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με την εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου 4336/2015 που αφορούν το συνταξιοδοτικό.Και αυτό γιατί δεν παρέχει καμία διευκρινιστική πληροφορία, προκαλώντας έτσι κομφούζιο τόσο στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και στους ασφαλισμένους.

Κανένα ταμείο δεν μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4336/2015 και, συνεπώς, στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων ειδικά για αιτήματα που υποβλήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα , γεγονός που συντελεί σε παραπέρα ανασφάλεια και αβεβαιότητα όσων βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης.

Πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως θα εκδοθεί δεύτερη εγκύκλιος με την οποία θα αποσαφηνίζονται τα κρίσιμα σημεία του νόμου. Η εγκύκλιος αυτή δεν αποκλείεται να εκδοθεί ακόμα και μέχρι αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά τα εννιά "θολά" σημεία της εν λόγω εγκυκλίου έχουν ως εξής:

1. Δεν υπάρχει καμία αποσαφήνιση σε σχέση με την εφαρμογή των νέων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, ιδίως κατά το στάδιο της μεταβατικότητας που θα ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

2. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων που δικαιούνται τις λεγόμενες συντάξεις γήρατος ειδικών κατηγοριών -και οι οποίες βασίζονται σε ποσοστό αναπηρίας (τυφλοί, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, θαλασαιμικοί, νεφροπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας)

3. Δεν διευκρινίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης γονέων αναπήρων τέκνων – ανίκανων για βιοπορισμό, ειδικότερα σε σχέση με τη δυνατότητα άσκησης του σχετικού δικαιώματος και από τους δύο γενείς ή από μόνο τον ένα γονέα.

4. Παραμένει ασαφές το καθεστώς συνταξιοδότησης της 35ετίας με βαρέα (10500 ένσημα εκ των οποίων τα 7500 με βαρέα). Δεν αποσαφηνίζεται, δηλαδή, αν η προστασία της εξαίρεσης των βαρέων όπως διατυπώνεται στο κείμενο της παρούσας εγκυκλίου επεκτείνεται και στην 35ετία των βαρέων ή αφορά μόνο την κατηγορία συνταξιοδότησης όσων έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 4500 ενσήμων εκ των οποίων 3600 βαρέα

5.   Δεν γίνεται πουθενά μνεία για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

6.  Παραμένουν οι δυσμενείς προβλέψεις περί κατάργησης του προστατευτικού κατώτατου ποσού σύνταξης , παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις ου αρμοδίου υπουργού περί προστασίας των χαμηλών συντάξεων για εύρεση ισοδυνάμων.

7.  Εξακολουθεί και ισχύει η δυσμενέστατη ρύθμιση για καταβολή της βασικής σύνταξης μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67 ου έτους ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους.

8.  Δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική πληροφορία, ως όφειλε, καθώς εγκύκλιος σημαίνει παροχή οδηγιών παραπέμποντας στη δυνατότητα πρόσβασης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για κάθε άλλη πληροφορία.

9.  Εξακολουθεί και παραμένει ζωντανή η "ρήτρα" περί προσδόκιμου ζωής με ταυτόχρονη ενδεχόμενη αναλογική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Τι λέει το Υπ. Εργασίας

Πάντως χθες αργά με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, απαντώντας σε ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας,περί "νέων αυξήσεων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των αυξήσεων στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Σαμαρά", ανέφερε πως   :

- "Η πρόβλεψη του ν.3863/2010 ("νόμος Λοβέρδου") για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με το ν. 4093/2012 ("Μεσοπρόθεσμο" κυβέρνησης Σαμαρά) που αύξησε τα όρια από το 60Ο στο 62Ο και από το 65Ο στο 67Ο έτος ηλικίας.  Οι αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς,  δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από το νόμο, ούτε από την εγκύκλιο.

- H εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κλπ)".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90