28/09/2015
Νέο ασφαλιστικό και νέο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου

 

Αρχίζουν τα… όργανα στο ασφαλιστικό. Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που σχετίζονται με το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου αναμένονται εντός των ημερών, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας να εκτιμούν ότι μπορεί να εκδοθούν ακόμα και αύριο. Αυτές αφορούν : 

· τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 από 6 μήνες έως 5 έτη, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4336/2015.

· το επιπλέον  ποσοστό μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος (επιπλέον "ποινή" 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη)

· τις ομάδες ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των γονέων με ανίκανα τέκνα.

· την ένταξη έντεκα επικουρικών ταμείων και κλάδων στο ΕΤΕΑ.

· τη λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά (έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους)

· την  παροχή διευκρινήσεων του νόμου 3863 /2010 για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.

 

Ημερομηνίες – κλειδί

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε πρέπει να έχει θεσπιστεί –βάσει μνημονίου – το νέο Ασφαλιστικό- υπάρχουν ήδη κάποιες ημερομηνίες – κλειδί :

  · Στενοί συνεργάτες του νέου αναπληρωτή Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου αναφέρουν πως ύστερα από την ψήφιση των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνηση (4-5 Οκτωβρίου) θα "τρέξουν" όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για το  ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό.

 · Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που πρέπει να  κατατεθεί τη Δευτέρα  5 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, θα φαίνεται, ίσως, από πού θα εξοικονομηθούν  450 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται πως ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχει μιλήσει για ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 -1500 ευρώ.

· Έως την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της στον κ. Κατρούγκαλο. Έχουν κατατεθεί  προτάσεις όπως η αντικατάσταση εισφορών από φόρους, η παροχή συντάξεων ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα και την περιουσία και η ενίσχυση της επαγγελματικής ιδιωτικής ασφάλισης.

· Στις 8-9 Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ),  διοργανώνει το τακτικό της συνέδριο. Εκεί αναμένεται το πρώτο crash test σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90