26/09/2015
Εκτενή η λίστα μέτρων και προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δισ.

 

Η τελική απόφαση για το ποια προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα 2 και ύστερα το 1 δισ. αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πρώτη συζήτηση για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση έγινε χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Euroworking Group (ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup). Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μία εκτενή λίστα μέτρων και προαπαιτουμένων που πρέπει να γίνουν κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, μια σειρά από 105 μέτρα πρέπει να έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, για να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα σφιχτά χρονικά πλαίσια το νέο πρόγραμμα. Στο χθεσινό Euroworking Group, η συζήτηση αφορούσε στο ποια προαπαιτούμενα από τη λίστα αυτή θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την υποδόση των 3 δισ. που υπολείπεται από τον περασμένο Αύγουστο. Το ποσό αυτό δεν θα χρειαστεί για χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία κάποιας πληρωμής δόσης, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η δόση των 3 δισ. θα χωριστεί σε δύο υποδόσεις των 2 και 1 δισ. Η τελική απόφαση για το ποια προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα 2 και ύστερα το 1 δισ. αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα πιο «ελαφρά μέτρα» θα περιλαμβάνονται στην πρώτη υποδόση των 2 δισ., καθώς και ό,τι δεν έχει γίνει από τα 25 προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν στον μήνα του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι η παράταση του ορίου επιστροφής από τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back) για τρία χρόνια, η θέσπιση νέου ποινολογίου για φορολογικές παραβάσεις, η θέσπιση σχεδίου δράσης για δημόσιες συμβάσεις, ενώ σημαντικές είναι και οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται όπως η κατάργηση της έκπτωσης 20% στη βαριά βιομηχανία που ίσχυε μέχρι τώρα και αντικατάσταση αυτής της ρύθμισης με άλλα μέτρα.

Συγχρόνως δυσκολία αναμένεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και αναλογιστές) που θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση των 2 δισ. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση των μονομερών δράσεων που έλαβε στο πρώτο μισό του έτους, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

Ενώ η δύσκολη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται να συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την υλοποίηση των δύο πακέτων προαπαιτουμένων, ένα μέρος της που αφορά την προώθηση υπουργικών αποφάσεων γα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (μετά την κατάργηση των πρόωρων) θα πρέπει να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οσον αφορά την υποδόση του 1 δισ. που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, τα μέτρα θα είναι βαριά και δύσκολα (ίσως τα δυσκολότερα από το σύνολο των μέτρων όλου του προγράμματος), καθώς θα περιλαμβάνουν δημοσιονομικά, κάποια ασφαλιστικά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα, έως τις αρχές Νοεμβρίου και για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν είχαν προσδιοριστεί τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (που αναμένεται να συνοδεύεται με περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες), να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και να γίνουν και οι υπόλοιπες δράσεις του Οκτωβρίου, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90