26/09/2015
Αισιόδοξος ο Γ. Σταθάκης για ύφεση από 1,5% με 2%

 

Αισιόδοξος για το ύψος της ύφεσης φέτος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα FM.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ύφεση 1,5% με 2%, έναντι του 2,3% που αποτελεί τον επίσημο στόχο. "Τώρα θα πάμε κάτω από το 2% (ύφεση). Ίσως και στο 1,5%. Δεν τολμώ να δώσω ακριβώς το μέγεθος. Το υπονοήσαμε και πριν δυο βδομάδες ότι θα πάει μάλλον και κάτω από το 2%. Τώρα διαφαίνεται μετά βεβαιότητας ότι θα κινηθεί σε αυτό το πεδίο. Νομίζω θετικό πρόσημο θα έχουμε από το πρώτο εξάμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο, μετά βεβαιότητας, του 2016".

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ωστόσο η αξιολόγηση πρέπει να γίνει και να πάει καλά για πάρα πολλούς λόγους.

"Πρώτον, γιατί ανοίγεται συζήτηση για το χρέος, άρα έχουμε πολύ ισχυρό κίνητρο να προχωρήσει σωστά η αξιολόγηση και δεύτερον, διότι εκτιμώ ότι, εάν παραταθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία της αξιολόγησης, καθυστερούμε πράγματα, τα οποία είναι πέρα από το χρέος. Είναι το θέμα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που είναι απόλυτα κρίσιμο, μέχρι 31/12. Οπότε είναι ισχυρό το μήνυμά μας. Τεράστια τα οφέλη. Πρέπει να προχωρήσει και να πάμε καλά στη πρώτη αξιολόγηση", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, ο υπουργός δήλωσε πως είναι μια δεύτερη επιτυχία που ξεκλειδώνει εντελώς αυτό το θέμα. "Δύο μέρες πριν φύγουμε από τη κυβέρνηση, υπογράψαμε ένα νέο δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 1 δισ., το οποίο στοχεύει να καλύψει χρηματοδοτικά κενά του ΕΣΠΑ. Από αυτό το 1 δισ. την τρίτη μέρα του υπουργείου τώρα, δώσανε προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ. Άρα έχουμε ακόμα ένα επιπρόσθετο εργαλείο, με το οποίο ξεμπλοκάρουμε εντελώς το ΕΣΠΑ, γι΄ αυτό και χθες οι ανακοινώσεις μας μιλούσαν για πλήρη απορρόφηση ύψους 4,5 δις μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ώθηση που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή", είπε.

"Η Task Force μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, διότι είναι ένα πεδίο διαλόγου, το οποίο δεν αφορά το μνημόνιο, αφορά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συναποφασίζονται με τη κυβέρνηση, μελετώνται και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συμβουλευτικό, μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν αλλαγές. Η Task Force δεν είναι μόνο Task Force Ελλάδας, είναι για όλες τις χώρες".

Τέλος για την υπόθεση του Δ. Καμμένου, ανέφερε ότι οι χειρισμοί ήταν απόλυτα σαφείς και απέδωσαν, ενώ εκτίμησε πως δεν θα "έχουμε πρόβλημα στο μέλλον".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90