25/09/2015
Δημοσιονομική συνέπεια ζήτησε το Eurogroup Working Group

 

Φόρους άνω των 4 δισ. ευρώ καλείται να εισπράξει η κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα  0,25% του ΑΕΠ το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη να επιδειχτεί δημοσιονομική συνέπεια εκ μέρους της Ελλάδος υπερτονίσθηκε χθες στο Eurogroup Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Αντωνόπουλος.

Το EWG ενημερώθηκε από τον Έλληνα εκπρόσωπο για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων δράσεων και συνόψισε τα όσα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάς μέχρι το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Οι πιστωτές δίνουν βάρος στην είσπραξη φόρων, προκειμένου ο Προϋπολογισμός να έχει την δυνατότητα να καταβάλει δαπάνες που μέχρι σήμερα ήταν παγωμένες, στα πλαίσια της άτυπης «στάσεως πληρωμών» στο Δημόσιο, που συνέβαλαν στην συσσώρευση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία εκτελέσεως του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στην Δημοσιότητα, στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,798 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,946 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,306 δισ. ευρώ, ήτοι ήταν μειωμένες κατά 3,216 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90