29/01/2014
«Μαύρη τρύπα» 470,7 εκατ. στον ΟΑΕΕ το 2014

 

«Μαύρη τρύπα» 470,7 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 462,7 εκατ. ευρώ θα... λείπουν από τον κλάδο των συντάξεων) θα έχει φέτος ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προβλέποντας την «κάλυψη» του ελλείμματος μέσω αυξημένης κρατικής επιχορήγησης και της εφαρμογής «διαρθρωτικών» μέτρων (διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας εισφορών). Με βάση τον προϋπολογισμό (τον οποίο είχε αποκαλύψει στα τέλη Δεκεμβρίου η «Η»), ο ΟΑΕΕ αναμένει φέτος ελλείμματα:

  • 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο κύριας ασφάλισης, καθώς υπολογίζεται να εισπράξει έσοδα 3,855 δισ. ευρώ από εισφορές και κρατική επιχορήγηση και να δαπανήσει 4,318 δισ. για τις πληρωμές συντάξεων.
  • 3,914 εκατ. ευρώ στον τομέα ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (έσοδα 32 εκατ. ευρώ και έξοδα 35,9 εκατ. ευρώ).
  • 4 εκατ. ευρώ στην επικουρική ασφάλιση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (έσοδα 646.500 ευρώ και έξοδα 397.800 ευρώ).
  • Πλεόνασμα υπάρχει μόνο στο λογαριασμό παροχών σε χρήμα (7,9 εκατ. ευρώ).

Η έγκριση του προϋπολογισμού έγινε με την επισήμανση ότι τα ελλείμματα των τομέων ασφάλισης των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων και των πρατηριούχων θα «καλυφθούν» από ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων χρήσεων, ενώ για τον ΟΑΕΕ θα διατεθεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση και χρηματοδότηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Σε νομοσχέδιο που προωθείται, ωστόσο προβλέπονται και μέτρα για την αύξηση των εσόδων και της εισπραξιμότητας των εισφορών του ΟΑΕΕ, όπως η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η μηνιαία καταβολή των ασφαλίστρων (αντί της διμηνιαίας) για όλους.

Στο βάθος...μέτρα
Με δεδομένα τα ελλείμματα που παρουσιάζουν και άλλα ταμεία (993 εκατ. το ΙΚΑ, 181,3 εκατ. ο ΟΓΑ, 11,7 εκατ., το ΤΑΠ ΟΤΕ, 9,3 εκατ. το ΤΑΠ ? ΔΕΗ, 18,9 εκατ. κ.ά.) το υπουργείο Εργασίας έχει, επισήμως, εντάξει στον προγραμματισμό, για το 2014, «την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» προβλέποντας την κατάθεσης σχεδίων νόμων καθώς, όπως τονίζεται «είναι διαρκής η μελέτη της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΝΑΤ και των πρώην ειδικών ταμείων».

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90