14/11/2013
Εσοδα 20 εκατ. ευρώ από το Τέλος Πλόων

Η τόνωση των εσόδων αλλά και η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες της επιβολής του Τέλους Πλόων στα σκάφη αναψυχής σύμφωνα με το υπουργό Ναυτιλίας και Αιγίου κ. Μ. Βαρβιτισώτη ο οποίος και παρενέβη χθες στη Βουλή ώστε να υπερψηφιστεί η σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρχει ένα Τέλος στη θάλασσα ανάλογο με το Τέλος Κυκλοφορίας στην ξηρά ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι δίκαιη και λειτουργική και μας καθιστά ανταγωνιστικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας στη Βουλή με όλους τους προηγούμενους φόρους που έχουν επιβληθεί στα σκάφη αναψυχής τα δημόσια έσοδα δεν κέρδισαν κάτι σημαντικό. Μόνο από τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στα σκάφη αναψυχής στο παρελθόν είναι ζήτημα αν έχουν μαζευτεί πάνω από 200.000 ευρώ σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2012. Η έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής έφερε μόνο 40.000 ευρώ, ενώ για το 2011 το ποσό είναι κοντά στις 150.000 ευρώ. Οπως τόνισε ο υπουργός χαρακτηριστικά «Είναι ένα αστείο νούμερο για ένα πλήθος σκαφών αναψυχής».

Με βάση το νέο Τέλος Πλόων αλλά και των στοιχείων που έχει το υπουργείο Ναυτιλίας υπολογίζεται πως αν λειτουργήσουν οι μηχανισμοί είσπραξης τα έσοδα θα ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος άμεσης έγκρισης της τροπολογίας σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως πρέπει να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες ώστε να γίνει το ηλεκτρονικό σύστημα για την πληρωμή του και να μην χρειάζεται κανείς να μεταβαίνει στις ΔΟΥ για να καταβάλλει το αντίτιμο από τις αρχές του 2014.

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90