27/01/2014
Στο 1% του ΑΕΠ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

 

Πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ προβλέπεται να υπάρξει το 2013 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό πέρυσι, «τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να έχουν πλέον εξαλειφθεί».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία για το ισοζύγιο που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σωρευτικά από τον μήνα Ιούλιο συνεχίζει να παρουσιάζει πλεόνασμα με αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ).

Επίσης, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά το ενδεκάμηνο του 2013 προήλθε τόσο από την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (3,3%) και των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (17,7%), όσο και από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών (5,4%)».

Σχολιάζοντας με γραπτή του δήλωση την θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης και όλων όσοι διακινούσαν καταστροφικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας.

«Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα κατάφερε να εξαλείψει το καταστροφικό δίδυμο ελλειμμάτων, στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που μας οδήγησαν στην κρίση. Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, επιβεβαιώθηκε αδιάβλητα και το δεύτερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

» Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων μπήκαν τα πιο γερά θεμέλια για την ανάπτυξη μίας σύγχρονης ανταγωνιστικής οικονομίας. Μίας ανάπτυξης με προοπτική, αφού στηρίχθηκε στην αύξηση εξαγωγών και σε μεγαλύτερη αυτάρκεια της οικονομίας.

» Τι έχουν να πουν τώρα όσοι καταστροφολογούσαν, μιλώντας για ψεύτικες προβλέψεις και στοιχεία;»

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90