27/01/2014
Προαπαιτούμενο οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, λέει η τρόικα

 

Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνουν σε επιτολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη οι δανειστές. Την ύοπαρξη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.  Σύμφωνα με την επιστολή, η Τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων, η οποία, όπως τονίζεται, «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Υπογραμμίζεται δε από τους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας».

Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς, όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε νωρίτερα: «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας». Εμφανίσθηκε δε ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επιστράφηκε το προσχέδιο που εστάλη στους δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα. Η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις, είναι μια διαρκής διαδικασία».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς όπως είπε ο ίδιος παράγοντας πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση και αφορά δεκάδες θέματα.

Συμπλήρωσε δε: «Υπάρχει ένα περιθώριο να δούμε πώς θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας», επισημαίνοντας πως «ό,τι κάνουμε, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, δεν το κάνουμε επειδή είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά γιατί το επιβάλλει η συνείδησή μας και γιατί οι τιμές είναι ουσιαστική παράμετρος της καθημερινότητάς και πρέπει να μας απασχολεί».

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης συζητήθηκε το θέμα των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Στόχος είναι με μια υπεύθυνη δήλωση να είναι δυνατή η σύσταση επιχειρήσεων. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική ευθεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα γίνεται φιλική στις επενδύσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα της ανεργίας». Ο ίδιος σημείωσε ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.  «Πάμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή η οποία προβλέπει ότι με μια υπεύθυνη δήλωση και με ευθύνη του επιχειρηματία ο τελευταίος θα μπορεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση», κατέληξε ο υπουργός.

«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό»

Την ισχυρή πολιτική βούληση της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση πριν από το Μάιο, εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90