27/01/2014
Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σχεδιάζουν δύο μεγάλες επιχειρήσεις

 

Σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές θα προχωρήσουν φέτος μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μικρότερες διερευνούν τις δυνατότητες συνεργασίας για να δημιουργήσουν «καλάθια μετοχών» ώστε να αποκτηθούν τα απαιτούμενα μεγέθη προς αναζήτηση χρηματοδότησης από funds.

Προετοιμασία
Οι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο κύκλος της έλλειψης ρευστότητας θα συνεχιστεί και το 2014 και επομένως η άντληση κεφαλαίων δεν μπορούν να προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ομόλογα 2,85 δισ. ευρώ από έξι συνολικά εταιρείες εκδόθηκαν το 2013, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς για να παρακολουθεί την τάση αυτή παρουσίασε σχετικό δείκτη, στοιχείο που καταδεικνύει το ενδιαφέρον των επενδυτών γι' αυτήν την κατηγορία επενδύσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η» ήδη δύο τουλάχιστον πολύ μεγάλες «παραδοσιακές» ελληνικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης και φέτος, κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων σε ορισμένες περιπτώσεις μετατρέψιμες σε μετοχές, ενώ ανάλογη προετοιμασία, για να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, πραγματοποιούν και οι τράπεζες. Αρμόδιοι παράγοντες της χρηματιστηριακής επισημαίνουν ότι μέσω ομολογιακών εκδόσεων είναι δυνατή ακόμη και η αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων, υπό την προϋπόθεση, ότι κάτι τέτοιο θα σχεδιαστεί προσεκτικά και ότι οι εταιρείες αυτές έχουν προοπτικές? Σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι σύμβουλοι επιχειρήσεων που προκρίνουν, στην παρούσα φάση, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντί για ομολογιακές εκδόσεις.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις - εκτός χρηματοοικονομικού τομέα- εκτιμούν πως πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύφεσης, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν αποτελούν τον προσφορότερο τρόπο χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους.

«Καλάθια» μετοχών

Εκτός όμως των ομολογιακών δανείων εκείνο που έχει σημασία είναι να ενεργοποιηθούν και άλλοι τρόποι
έσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Τα προϊόντα αυτά αφορούν κυρίως μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες θα συστήσουν καλάθια μετοχών προκειμένου να αποκτηθούν τα απαιτούμενα μεγέθη για αναζήτηση χρηματοδότησης από διεθνή funds. Οσον αφορά τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες αυτές ήδη κατευθύνονται προς ξένες τράπεζες.

Όμως σταδιακά «αρωγός» στις ομολογιακές εκδόσεις θα μπορέσουν να είναι και οι ελληνικές τράπεζες. Οσον αφορά την απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών από τις τράπεζες, αυτή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, καθώς από τη μία οι καταθέσεις βαίνουν μειούμενες, κυρίως λόγω της αποπληρωμής των φόρων, αλλά και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές εκτιμάται πως θα καθυστερήσει παρά τις αρχικές προβλέψεις, κυρίως λόγω κόστους, αφού οι ελληνικές τράπεζες τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά είναι έτοιμες να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός πως και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου, όταν αυτό καταστεί εφικτό δηλαδή όταν η νομοθεσία το επιτρέψει.

 

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90