23/01/2014
Ομιλία Γ. Στουρνάρα στην Ευρωβουλή:Προσέλκυση επενδυτών με μεταρρυθμίσεις

 

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει, αλλά στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε πως «στρώνουμε κόκκινο χαλί στους επενδυτές» αν και παραδέχθηκε ότι πρέπει ακόμη να γίνουν βήματα στους τομείς του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της απελευθέρωσης των αγορών. Παράλληλα υπογράμμισε πως περιμένουμε να ολοκληρωθεί η, δύσκολη, αξιολόγηση από την τρόικα για να ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για νέες μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, διεύρυνση χρήσης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και «άλλοι τρόποι».

Παρουσιάζοντας χθες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου απάντησε και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% του δρόμου που θα οδηγήσει στη συνολική διάσωση. Όπως είπε το 2014 θα υπάρξει σταθερότητα και στη συνέχεια σταδιακή βελτίωση στα εισοδήματα, ενώ στην ανταλλαγή απόψεων με τους ευρωβουλευτές αναγνωρίστηκαν από μεγάλη πλειοψηφία οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών και οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων. Δεν έλειψαν όμως και οι επικρίσεις για αστοχίες και καθυστερήσεις στα «μέτωπα» των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και φοροδιαφυγής.

Σχετικά με την τρόικα σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο πρέπει», ενώ δεν ήταν σε θέση να κοινοποιήσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Κληθείς δε να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, στην οποία είχε αναγνωρίζει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, κάνοντας πάντως λόγο για εκκρεμότητες. «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», διαβεβαίωσε.

Όπως είπε έχει ολοκληρωθεί το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μείωση του κόστους εργασίας κατά 25%. Αναγνώρισε πάντως πως απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. «Στρώνουμε κόκκινο χαλί στους επενδυτές», είπε και αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας και στο ότι το Δημόσιο έχει 200.000 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με το 2009.

Όσον αφορά στο χρέος, υπενθύμισε πως έχει τεθεί η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013. Ανέφερε επίσης ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, όπως η νέα μείωση των επιτοκίων, η περαιτέρω επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων, η διεύρυνση της χρήσης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και «άλλοι τρόποι». Εκτίμησε επίσης ότι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσης του χρέους στην Ευρωζώνη είναι η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90