10/07/2015
ΔΝΤ: Μικροί οι κίνδυνοι εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης

 

Μιλώντας κατά την παρουσίαση της ενημερωμένης έκθεσης του Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιε Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα υποφέρει και μπορεί να υποφέρει ακόμα περισσότερο» σε περίπτωση άτακτης εξόδου από την ευρωζώνη. Υπογράμμισε όμως ότι «οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι περιορισμένες».

Μικρούς κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την ανανεωμένη έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έως τώρα δεν έχουν καταλήξει σε σημαντική διάδοση» της κρίσης, και η έγκαιρη λήψη μέτρων από άλλα κράτη μπορεί να συμβάλει «στη διαχείριση αυτών των ρίσκων, αν εμφανιστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο κ. Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα υποφέρει και μπορεί να υποφέρει ακόμα περισσότερο» σε περίπτωση άτακτης εξόδου από την ευρωζώνη. Υπογράμμισε όμως ότι «οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι περιορισμένες», καθώς οι οικονομικές-εμπορικές συνδέσεις είναι μικρής κλίμακας και δύσκολα θα μπορέσουν να φέρουν ένα γεγονός που θα θυμίζει την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο κύριος οικονομολόγος του ΔΝΤ παραδέχτηκε πάντως πως υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης, σχολιάζοντας πως πάντα υπάρχουν «άγνωστα άγνωστα» (unknown unknowns) στην εξέλιξη των γεγονότων.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μπλανσάρ επαναβεβαίωσε τη θέση του ΔΝΤ πως η χώρα μας χρειάζεται χρηματοδοτική βοήθεια και ελάφρυνση του χρέους, διευκρίνισε όμως ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να δεχτεί κάποια βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες, και πρέπει [μεν] πάντα να επανεξετάζουμε τους κανόνες, όμως έχουμε 188 κράτη-μέλη, πολλά από τα οποία φτωχά», σημείωσε.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, ειδικά το κλείσιμο των τραπεζών και το επακόλουθο δημοψήφισμα, έχουν πλήξει τα ελληνικά ομόλογα.

Όταν του ζητήθηκε να υπολογίσει συγκεκριμένα τη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Μπλανσάρ απάντησε πως αυτό είναι «πολύ δύσκολο» αυτή τη στιγμή, όμως συμπλήρωσε πως ειδικά η τραπεζική αργία αναμένεται να έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα. Οι αριθμοί «θα είναι κακοί», είπε λακωνικά.


 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90