10/07/2015
Άμεση ψήφιση μέτρων ζητά ο Σόιμπλε

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη, δήλωσε πιστός στην αυστηρή γραμμή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο τέτοιο σημάδι και άρα είναι δύσκολο να δούμε τέτοια βήματα πριν από την Κυριακή.

Μάλιστα είπε ότι η «συμβουλή» του στον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup, ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση ψήφιση μιας μεταρρύθμισης για την οποία έχει δεσμευθεί προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε στο ίδιο συνέδριο της Bundesbank ότι θεμέλιος λίθος για την ευρωζώνη είναι η δέσμευση στους κανόνες και ότι κάποιος που δεν τους αποδέχεται ή τους παραβιάζει κατ' εξακολούθηση δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτή.

«Μια νομισματική ένωση οικοδομημένη σαν τη δική μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες και αυτό σημαίνει ηθικό κίνδυνο», δήλωσε ο Σόιμπλε, εκτιμώντας μάλιστα ότι τώρα είναι μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η νομισματική ένωση και η συνοχή της.

Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους...

Χαραμάδα για αποδοχή από πλευράς Βερολίνου συμφωνίας για κάποιους είδους μικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άφησε ο Β.Σόιμπλε με την παραδοχή του ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι δεν είναι βιώσιμο. Βεβαίως ο Σόιμπλε έσπευσε να αποκλείσει κατηγηρηματικά τη λύση του «κουρέματος», κάτι που ξεκαθάρισε νωρίτερα και η Μέρκελ, αλλά και να σημειώσει ότι και το περιθώριο που υπάρχει για αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ μικρό.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε αναγνώρισε το δίκιο του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι ίσως δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός. Πάντως «βλέπει» πολύ μικρό περιθώριο για αναδιάρθρωση ή reprofiling του ελληνικού χρέους.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90