08/07/2015
Δέσμευση από Ντράγκι: Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των «28», ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες

 

Δέσμευση στην Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα παραμείνουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες μέχρι την Κυριακή. Αυτό αποκάλυψαν χθες τόσο η Αγκ. Μέρκελ όσο και ο Φρ. Ολάντ οι οποίοι τόνισαν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στη νέα Σύνοδο Κορυφής των «28» την Κυριακή. Υπό τα νέα δεδομένα η σημερινή τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών έχει ενδιαφέρον ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη ρευστότητα μέσω ELA, κι ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Θα μπορούσε ο Μάριο Ντράγκι, ο ισχυρός άντρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να δώσει κάποια έστω και μικρή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στερεύουν. Η προχθεσινή προειδοποιητική κίνηση του κ. Ντράγκι ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κούρεψε τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομως οι τράπεζες σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον είχαν ενέχυρα, προκειμένου να αποκαταστήσουν το συγκεκριμένο κούρεμα.

Αλλωστε αν δεν αυξηθεί το μαξιλάρι του ELA, τα ενέχυρα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Το μήνυμα που έδωσε ο κ. Ντράγκι προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πιστωτικό σύστημα της χώρας ήταν πως το σημερινό Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά κρίσιμο και η διορία τελειώνει. Αλλά θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις αποφάσεις της Κυριακής.

Χρηματοροές

Ξεκάθαρα θετικά μηνύματα προκειμένου να αποκατασταθούν έστω και μερικώς οι χρηματοροές είναι απαραίτητα, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά απειλείται με την απόλυτη ασφυξία και βεβαίως οι τράπεζες δέχονται καθημερινά τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ελληνικές πηγές, οι τράπεζες σε δύο ημέρες μπορεί να ξεμείνουν από ρευστό.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως αν ανοίξει ο ELA με θετική πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν αποκλείεται σαν μία δεύτερη κίνηση η Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει το ποσοστό του haircut στα πρότερα επίπεδα.

Και ενώ οι κρίσιμες συναντήσεις διενεργούνται εκτός Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, καθώς η τραπεζική αργία παρατάθηκε. Τα ATMs θα συνεχίσουν να δίνουν 60 ευρώ την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, αυτοί που δεν έχουν πάρει τα 120 ευρώ σήμερα και αύριο μπορούν να πάνε στα καταστήματα που λειτουργούν γι' αυτό τον σκοπό. Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταξύ των τραπεζιτών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα η απόφαση για επέκταση της τραπεζικής αργίας για δύο ακόμη ημέρες στηρίχθηκε στη χρονική διορία που δίνει η ΕΚΤ μέχρι και σήμερα.

Στα 50 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση ανεφοδιάζοντας διαρκώς τα ATM's. Υπάρχει ωστόσο και η πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα τα 60 ευρώ πρακτικά έχουν μειωθεί στα 50, καθώς τα 20ευρα έχουν σχεδόν εκλείψει από την αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει δυσχέρειες και στις διατραπεζικές συναλλαγές που διενεργούνται σε χαμηλότερα όρια απ' ό,τι διενεργούνταν στην αρχή των capital controls.

Και μολονότι τα capital controls θα μείνουν για αρκετό καιρό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, θεωρείται απολύτως απαραίτητο οι χρηματοροές να ομαλοποιηθούν.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90