24/09/2015
Εκταμιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ελληνικό δημόσιο δόση 300 εκατ. ευρώ

 

Εκταμιεύτηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ελληνικό δημόσιο δόση 300 εκατ. ευρώ από το δάνειο ύψους 1 δισ. που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών στις 27 Αυγούστου.

Τα χρήματα αυτά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα προγράμματα της περιόδου 2007 ? 2013 θα ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία, ενώ ο ίδιος έβαλε ως στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε: «Ξεκινάμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε, καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η πρωτοβουλία που είχαμε λάβει ως Γενική Γραμματεία απέδωσε καρπούς, επιτρέποντας την άμεση εκταμίευση πόρων που η οικονομία έχει άμεση ανάγκη».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90