22/09/2015
Guardian, αποκωδικοποιεί τη σημασία της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και το νέο πρόγραμμα διάσωσης

 

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αναδύονται, μετά από τις εκλογές στην Ελλάδα, δίνει η Guardian, αποκωδικοποιώντας τη σημασία της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσης.

Πόσο καλά τα πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;

"Με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 35,5% των ψήφων, κερδίζοντας με άνεση, τη Νέα Δημοκρατία της κεντροδεξιάς, το επόμενο μεγαλύτερο κόμμα με 28,1%", σημειώνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στα εκλογικά αποτελέσματα και επισημαίνοντας πως οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν – σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου – όπως και το ποσοστό των ψήφων.

Τι έπεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως το κόμμα θα επιχειρήσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση άμεσα, αποσκοπώντας να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, η Guardian αναφέρεται στους προηγούμενους εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις δέκα έδρες τους στη Βουλή για να μοιραστούν την εξουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλωστε, γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που συνόδεψε τον Αλέξη Τσίπρα στους χθεσινούς πανηγυρισμούς, υποσχόμενος ανακούφιση στους ψηφοφόρους.

Αλλάζει κάτι στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το πρόγραμμα διάσωσης;

"Όχι", απαντά η Guradian, παραπέμποντας στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας, παράλληλα με τις υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων που θα προστατέψουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις του προγράμματος. Η πρώτη πρόκληση για τον κ. Τσίπρα, όπως επισημαίνεται, θα είναι να πείσει τους δανειστές στην Ε.Ε. ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε αρκετά από τα συμφωνηθέντα βήματα, προκειμένου να διασφαλίσει την επόμενη πληρωμή. Σημειωτέον πως τον επόμενο μήνα αναμένεται η αξιολόγηση για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα μπορούσε να αρνηθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης;

"Ναι", σύμφωνα με το δημοσίευμα που σημειώνει πως το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως θα αρνηθεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα, εκτός και εάν υπάρξει μια "σαφής και συγκεκριμένη" συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει ολόκληρο το βάρος του προγράμματος λιτότητας, προκρίνοντας την ελάφρυνση χρέους ως τμήμα της συμφωνίας με τους πιστωτές. Όπως εκτιμά, συγκεκριμένα, χωρίς μορατόριουμ στις πληρωμές - ενδεχομένως τριάντα ετών - ή απομείωση της αξίας του χρέους, το βάρος θα καταστεί μη διαχειρίσιμο.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα, ούτως ή άλλως;

"Εξαρτάται, αλλά είναι αρκετά πιθανό", όπως σημειώνεται και προστίθεται: "Ο Τσίπρας ελπίζει πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει μια νέα ώθηση για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της Ελλάδας την ελάφρυνση του χρέους και λιγότερο απεχθή μέτρα λιτότητας". Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, μία τέτοια κίνηση δεν θα καταστεί αποδεχτή από τη Γερμανία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν επιβάλει δρακόντεια μέτρα στην Ελλάδα, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής. "Εάν ο Τσίπρας είναι ανίκανος να επιτύχει σημαντικές υποχωρήσεις, η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους για μείωση του ελλείμματος που ορίζονται στην τρέχουσα συμφωνία και ενδεχομένως θα απαιτηθεί ένα ακόμη πρόγραμμα για τη διαχείριση αθέτησης του χρέους.

Τι πιστεύουν οι αγορές;

Η αντίδραση στις αγορές ήταν ήπια. Το ευρώ υπέστη μικρή επίδραση, ενώ ο FTSE 100 αυξήθηκε ελαφρώς. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατέγραψαν μικρή πτώση, κάτι που σημαίνει πως κατά τους επενδυτές, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μικρός. Ο Simon Smith, επικαφαλής οικονομολόγος της FxPro, είπε: "Ο άμεσος αντίκτυπος έχει ελαχιστοποιηθεί, το ενιαίο νόμισμα υπέστη μικρή αλλαγή, στο άνοιγμά του, σε αντίθεση με τα επίπεδα, κατά το άνοιγμα της Παρασκευής. Από γενικής απόψεως, δεν πρόκειται να διευκολύνει τη ζωή για τους ομοίους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, στους επόμενους μήνες".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90