19/09/2015
Η μεγάλη δημοσιονομική απειλή του ιδιωτικού τομέα της "στάσης" πληρωμών

 

Η πρωτόγνωρα μεγάλη δημοσιονομική ασφυξία που βιώνει ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζεται  με τα "χρωστούμενα" να φτάνουν στα 9 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία Αυγούστου για την εκτέλεση προϋπολογισμού δείχνουν μηδενικές αποπληρωμές των 7 δισ. ευρώ των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και πολύ μεγάλη υπο-εκτέλεση του προϋπολογισμού επενδύσεων (ΠΔΕ) που πλέον καλείται, βάσει επίσημης αναφοράς, να δαπανήσει 2 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η "μη πληρωμή" προς το παρόν "ωραιοποιεί" την εικόνα του προϋπολογισμού: η τεράστια συγκράτηση δαπανών υπερκαλύπτει τα 4,15 δισ. ευρώ υστέρησης εσόδων στο 8μηνο και συντηρεί υψηλότερα, ακόμη και των αρχικών στόχων, πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο,  επί του πρακτέου –όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές– προκαλείται μία διπλή πληγή/απειλή για τα  κρατικά  ταμεία. Επιτείνεται η ασφυξία και οι υφεσιακές πιέσεις που έχουν, αλλά και ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομική "τρύπα" που θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που ήδη ετοιμάζονται για τον Οκτώβριο:

1. Η "στάση" πληρωμών φέρει νέο πλήγμα στην οικονομία, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα και επιτείνοντας την ύφεση με δημοσιονομικές (μεταξύ πολλών άλλων) επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup παρουσίασε προβλέψεις για ηπιότερη ύφεση φέτος, ωστόσο οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε ταχύτερη –λόγω της συμφωνίας– διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά.

2. Η αδυναμία πληρωμών στερεί όμως και έσοδα από τα κρατικά ταμεία προκαλώντας άμεσο δημοσιονομικό πλήγμα. Προκαλείται από  τα "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες (οι ιδιώτες/εταιρείες δικαιούχοι δεν θα έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους), αλλά και από  το πεδίο των επενδύσεων όπου το δυνητικό πλήγμα θα είναι μεγάλο και άμεσα μετρήσιμο: τα 2 δισ. ευρώ δαπάνης για  το ΠΔΕ συνεπάγεται 2 δισ. ευρώ έσοδα από τα κοινοτικά ταμεία (100% πλέον συγχρηματοδότηση) που έχουν ήδη προβλεφθεί για το 2015 και προσμετρούνται στον δημοσιονομικό στόχο... Τα 7 δισ. ευρώ.

Τα "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες (από προμηθευτές έως φορολογούμενους και συνταξιούχους)  αποτιμώνται από τους θεσμούς  σε 7 δισ. ευρώ (σ.σ. ενδεχομένως το ποσό στην πράξη να αποδειχθεί πολύ υψηλότερο εκτιμούν αρμόδια στελέχη)  και προβλέπεται να αποπληρωθούν με το... σταγονόμετρο. Ήδη "θεωρητικά" με τη δόση του Αυγούστου θα έπρεπε να αποπληρωθούν 500 εκατ. ευρώ, αλλά βάσει των επίσημων στοιχείων δεν δόθηκε  ούτε ευρώ. Από  800 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να αποπληρωθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μόνο που αυτές οι πληρωμές συνδεόταν με τις υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ που δεν έχουν έρθει αφού οι εκλογές έχουν παγώσει την ολοκλήρωση των 19 προαπαιτούμενων. 

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90