17/09/2015
Τι θα αλλάξει στο ασφαλιστικό το 2016 - Μειώνονται οι νέες συντάξεις

 

Σε περικοπές συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους οδηγούν οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι τον Νοέμβριο στην νέα κυβέρνηση για να εφαρμοστούν το νέος έτος.

Το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν έως τον Οκτώβριο 2015 νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.

Σήμερα το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 2,4 δισ. ευρώ, στα επικουρικά 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έως 850 εκατ. ευρώ θα χάσουν και όσα Ταμεία έχουν έσοδα από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.

Η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό εξετάζεται να γίνει με περικοπές στις νέες συντάξεις. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών:

Θα πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξης.

Θα πρέπει να ακολουθήσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Μάλιστα, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση και βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 3863/10. Πιο απλά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/7/2015 η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

Θα ακολουθήσει η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου ανταποδοτικής σύνταξης με ενοποίηση κύριας και επικουρικής.

Θα εφαρμοσθεί ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, δίνοντας χώρο στη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων μέσα από την ιδιωτική και την επαγγελματική ασφάλιση., αν και οι επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους με τους προαναφερόμενους τρόπους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που επικαλείται στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. για τον Αύγουστο, η συνολική αξία τους (απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών) ανήλθε στα 12,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 523 τεμάχια επιταγών ύψους 11,7 εκατ. ευρώ και 935 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 1.848,25% και οι συναλλαγματικές κατά 17.934,54%. Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές ήταν μόλις 27 τεμάχια αξίας 605.076 ευρώ και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές μόλις 6 τεμάχια αξίας 6.185 ευρώ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος του Αυγούστου το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κυμαίνεται στα 142,7 εκατ. ευρώ. Το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου οι εκτιμήσεις θέλουν οι ακάλυπτες επιταγές να ανεβαίνουν στα 30 εκατ. ευρώ.

Η ΕΣΕΕ σχολιάζει σχετικά με τα προαναφερόμενα στοιχεία: «Οι συνέπειες των capital controls και της μειωμένης εμπορικής κίνησης των εκπτώσεων και γενικότερα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα φανούν πιο ξεκάθαρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ενδεχόμενο να 'σκάσουν' χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο moratorium, συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες», υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο. Πάντως, η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται με επιστολή της προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το ότι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. συνεχίζει να καταχωρίζει στη λίστα της, τα στοιχεία των επιχειρήσεων με απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές, αν και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή τους μέχρι και τις 30 Σεπτμεβρίου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90