12/09/2015
Η στήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ δεν ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας

 

Η τυχόν υποστήριξη από την Ελλάδα του ψηφίσματος του ΟΗΕ για το χρέος θα έφερνε τη χώρα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους της, σημειώναν διπλωματικοί κύκλοι απαντώντας στη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για την ελληνική αποχή από την ψηφοφορία.

Οι ίδιοι κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωναν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.) και τόνιζαν ότι το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90