11/09/2015
ΣΕΒ: Φόβοι για στάση πληρωμών τον Νοέμβριο

 

Τον κίνδυνο στο τέλος του Νοεμβρίου να μείνει η χώρα χωρίς χρήματα στο ταμείο, επισημαίνει ο ΣΕΒ και καλεί τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως μετά τις εκλογές τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο ΣΕΒ, σε μία προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη της άμεσης λήψης των συμφωνηθέντων μέτρων, αναλύει το σενάριο της μη υλοποίησής τους με βάση τα πραγματικά στοιχεία των δαπανών και των διαθεσίμων του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ περιγράφει: «Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου συμβατικά αναμένεται να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου 2015. Δεδομένων, όμως, των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, η όλη διαδικασία ψήφισης προαπαιτούμενων και ολοκλήρωσης βασικών παραδοτέων αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ενάμιση με δύο μήνες, ακόμη και αν υπάρξει προθυμία από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».

Οι τεχνοκράτες του Συνδέσμου, λαμβάνοντας υπόψη τον προαναφερόμενο χρόνο, αναλύουν το αν η Ελλάδα αντέχει χωρίς τις εκταμιεύσεις των 3 δισ. ευρώ: «Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν αντέχει η χώρα χωρίς τις εκταμιεύσεις των 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΜΣ, κάνοντας την υπόθεση ότι δεν αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ούτε δημιουργούνται αποθεματικά ασφαλείας και, βεβαίως, ότι καθυστερούν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η απάντηση έχει ως εξής: «Τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, η εξυπηρέτηση χρέους είναι 2,2 δισ. ευρώ, που μπορεί να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα των 400 εκατ. ευρώ και χρησιμοποιώντας από τα αποθεματικά του κράτους 1,8 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο, η εξυπηρέτηση του χρέους είναι 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και πρωτογενές έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες αυτές ύψους 400 εκατ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από τα αποθεματικά του κράτους που θα έχουν ήδη συρρικνωθεί σε 600 εκατ. ευρώ (λόγω χρήσης τους προηγούμενους δύο μήνες)».

Θρίλερ

Το θρίλερ των αναλυτών του ΣΕΒ φτάνει προς το τέλος του χρόνου: «Συνεπώς, στις αρχές Δεκεμβρίου, έχουμε αποθεματικά 200 εκατ. ευρώ και ανάγκες 3,1 δισ. ευρώ (εξυπηρέτηση χρέους 1,3 δισ. ευρώ συν πρωτογενές έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ).

Οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν εισπράτταμε 2 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (που προϋποθέτει τήρηση του προγράμματος και άρα δεν είναι διαθέσιμα) και 1,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (που προϋποθέτει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, που μάλλον είναι πλέον ανέφικτη λόγω καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση και άρα δεν είναι διαθέσιμα). Αρα, για να μην εισέλθει η χώρα σε μία νέα περίοδο αμφισβήτησης ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων και τη συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υλοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος δεσμεύσεων».

Ο ΣΕΒ παρουσιάζει τρεις θετικές επιπτώσεις που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας αν κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση:

1. Θα προχωρήσει με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη συμμετοχή και στρατηγικών επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς θα έχει αλλάξει το κλίμα.

2. Θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω εκταμιεύσεις ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες αλλά και για να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και όχι από τον ακριβότερο ELA.

3. Δημιουργούνται οι συνθήκες για κάποιου είδους μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90