06/07/2015
Ο Τσίπρας πήρε εξουσιοδότηση από τους αρχηγούς να διαπραγματευτεί με νέες προτάσεις

 

Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου έξι ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχών, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το κοινό ανακοινωθέν.

Το ανακοινωθέν σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη θα αναφέρει το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακό πακέτο και είναι η κοινή εξουσιοδότηση, πλην ΚΚΕ, προς τον πρωθυπουργό να πάει στις Βρυξέλλες και να κλείσει τη συμφωνία το ταχύτερο.

Η πρόταση που θα καταθέσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Τσίπρας θα είναι η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ με πέντε ακόμα βελτιωτικές προτάσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ελληνας πρωθυπουργός μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς αρχηγούς για ο,τιδήποτε προκύψει στη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα ακόμα με πληροφορίες, Μέρκελ και Ολάντ φαίνεται να ζήτησαν κατηγορηματικά από τον Τσίπρα να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η δέσμευση όλων για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να αναφερθεί ρητά ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη.

«Η συνάντηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 ημέρες και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης που έχανε χρόνο. Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε στο και 5, η κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει, οι τράπεζες να είναι κλειστές. Ολες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμβάλουμε για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε» δήλωσε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν απειλείται», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί το κοινό ανακοινωθέν και ότι ο ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτεί εκ μέους του συνόλου του ελληνικού λαού. «Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση, που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του ελληνικού λαού και των πολιτικών αρχηγών, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές και την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη του πρωθυπουργού, η εξεύρεση λύσης με την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη και την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε νωρίτερα μία ακόμα ολιγόλεπτη διακοπή του συμβουλίου, προκειμένου ο Τσίπρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία αποφασίστηκε να καταθετούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής οι νέες ελληνικές προτάσεις. Ουσιαστικά η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων ετών καθώς θα κριθούν τα πάντα με βάση την τελευταία πρόταση του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Πηγές αναφέρουν ότι συντάσσεται κοινό κείμενο των αρχηγών για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αναζητεί βιώσιμη λύση εντός αυτής - διαφωνεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη φέρεται να έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Υπήρχε η πληροφορία πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ - πληροφορία που αρνήθηκε πάντως το Παρίσι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και την ρευστότητα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ πριν λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Π. Λαφαζάνης

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90