10/09/2015
Τήρηση της συμφωνίας και πολιτική σταθερότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι

 

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης έστειλαν χθες προς όλες τις κατευθύνσεις οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες.

«Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση για το ελληνικό χρέος αλλά και εμμέσως για τις πιθανές συνέπειες ναυαγίου του νέου προγράμματος στήριξης έστειλε από τη Σλοβενία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας και πάλι πολύ συγκεκριμένα πλαίσια για το σενάριο ρύθμισης του χρέους, και σημειώνοντας πως ένα Grexit δεν εξετάζεται αλλά «θεωρητικά είναι πάντα δυνατό». Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό μετά την κάλπη.

Επίσης αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα τιμήσει τη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της, εκτιμώντας ότι ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν θα καθυστερήσει ιδιαίτερα. Ο ίδιος επισήμανε ότι περί τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, εξηγώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, αλλά κυρίως για να ανοίξει επίσημα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συνδέεται με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας με την Ελλάδα και τόνισε ότι η Επιτροπή δέχθηκε σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη στη λύση του ελληνικού προβλήματος.

«Λάθος»

Ο ίδιος, όπως είπε, δεν ήθελε να αφήσει τη διαπραγμάτευση «στα χέρια των γραφειοκρατών των Βρυξελλών», σημειώνοντας πως θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία από την πλευρά της Επιτροπής αν δεν είχε ασχοληθεί με το ελληνικό πρόβλημα και αν δεν είχε κάνει ό,τι έκανε.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το Grexit για κάποιους ήταν όντως επιλογή, όχι όμως για τον ίδιο και για την Επιτροπή. «Είπα στον Αλ. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ' αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι χωρίς την εμπλοκή της Επιτροπής το Μνημόνιο θα ήταν επαχθέστερο. «Από αισθητικής πλευράς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι υπόδειγμα, αλλά όπως το είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο, κάναμε μια αξιολόγηση κοινωνικού αντίκτυπου του ελληνικού μνημονίου και εκεί δεν υπήρξε ούτε λέξη επ΄ αυτού. Εάν είχε υπάρξει, τότε καλά θα είχατε κάνει να μας επικρίνετε», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως η αριστερή ιδεολογία απέτυχε στην Ευρώπη. «Οποιος θέλει να δει πώς πάνε τα πράγματα σωστά, είπε, πρέπει να δει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες. Όποιος κοιτάει όμως την Ελλάδα, βλέπει ότι πέρασαν οι χαμένοι μήνες. Είχαμε μια συζήτηση εδώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά πρέπει να πω ότι αξίζει σεβασμό η αλλαγή πορείας που έκανε, γιατί χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει μέλλον η χώρα. Ετσι, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε σε αυτήν την ήπειρο, γι' αυτό και υποχωρούν οι Podemos στην Ισπανία».

Αγκ. Μέρκελ

Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης», δήλωσε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2016. Όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, «η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, και ιδιαίτερα, χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90