10/09/2015
Δεν θα γίνει κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ

 

Μια ενδεχόμενη ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη σλοβένικη εφημερίδα «Delo», αφού ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με την αντίληψη ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται «κούρεμα», συμπλήρωσε πως «έχει γίνει πολύ σαφές ότι δεν θα γίνουν «κουρέματα» στην ονομαστική αξία».

Ο Κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως μια ενδεχόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους -εάν κριθεί αναγκαία- μπορεί να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Επιβάρυνση

Επιπλέον, ανάφερε ότι πολλοί οικονομολόγοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η πραγματική ετήσια επιβάρυνση για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την ελληνική οικονομία είναι σχετικά χαμηλή. «Πολύ χαμηλότερη», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «από την επιβάρυνση που προκύπτει από τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος αγγίζει το 200%».

Ακόμη ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει «αρκετά σίγουρος» πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, πιθανότατα από τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς όπως ανέφερε το Ταμείο χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90