06/07/2015
Βαρουφάκης: Από την Δευτέρα θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους

 

Από την Δευτέρα, με το περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού, θα τείνουμε χείρα συνεργασίας με τους εταίρους μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους δανειστές ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σκοπό να κλείσουν τις τράπεζες και «να επιβάλλουν δήλωση μετανοίας» στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως την τελευταία πενταετία ο λαός είχε κληθεί να πληρώνει μη βιώσιμα δάνεια με το αίμα και τον ιδρώτα του και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην ληφθούν νέα δάνεια εάν δεν αναδιαρθρωθούν τα παλαιότερα.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι ουδέποτε ήθελαν να διαπραγματευτούν πραγματικά με την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή σχεδίασαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, ώστε να μας ταπεινώσουν στα δύο αυτά μέτωπα, στο μέτωπο της λιτότητας και στο μέτωπο του μη βιώσιμου χρέους. Να μας επιβάλλουν ουσιαστικά δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε στα αποτυχημένα μνημονιακά προγράμματα αρθρώνοντας για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό λόγο στον οποίο δεν υπήρχε αντίλογος».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης από αύριο τείνει χείρα βοηθείας και συνεργασίας προς τους εταίρους ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει συμφωνία.

«Θα δούμε για παράδειγμα θετικά το γεγονός ότι το ΔΝΤ πριν μερικές μέρες -προς τιμήν του- εξέδωσε έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το χρέος μας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την ΕΚΤ, που κράτησε την περασμένη εβδομάδα στάση αναμονής, μια στάση που δείχνει την κοινή μας αγωνία για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης, συμφωνίας - λύσης. Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που όπως κι εμείς, όπως κι ο ελληνικός λαός θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επούλωση της ελληνικής πληγής, που είναι και πληγή της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90