03/07/2015
Ο ELA διατηρείται και δεν «κουρεύονται» τα ελληνικά ομόλογα

 

Στο... οξυγόνο κρατάει τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, καθώς χθες ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι δεν τράβηξε την... πρίζα.

Ο ELA διατηρείται μέχρι τη Δευτέρα στα 89 δισ. ευρώ και δεν «κουρεύονται» τα ελληνικά ομόλογα.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει την πρόσβαση στον ELA στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ, παρότι η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει αίτημα για αύξηση της ρευστότητας.

Δεδομένων των συνθηκών, το καλό νέο είναι ότι δεν ελήφθη απόφαση για αύξηση του «κουρέματος» των ενεχύρων που καταθέτουν οι τράπεζες για να πάρουν χρηματοδότηση.

Διότι «κούρεμα» στις εγγυήσεις θα είχε ως συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των ATM. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλληλοϋποστηρίζονται, και ανταλλάσσουν μεταξύ τους ενέχυρα, προκειμένου να μπορούν όλες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους.

Πιέσεις

Να σημειωθεί ότι και χθες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από το μπλοκ των «σκληροπυρηνικών» τραπεζιτών που συντάσσονται με τον επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, οι οποίοι ήθελαν όχι μόνο να αυξηθεί το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και να σταματήσει η παροχή του ELA.

Με τη χθεσινή της απόφαση η ΕΚΤ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θεωρεί φερέγγυο, αν και από τον κανονισμό της θα μπορούσε να πράξει το αντίθετο και να τραβήξει την πρίζα.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90