03/07/2015
ΔΝΤ και Κομισιόν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα για τα capital controls

 

Λίστα με δεκατέσσερις ερωτήσεις – απαντήσεις γύρω από την κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειες της στην ΕΕ και τη Γερμανία δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που δίδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο ερώτημα για το πως προβλέπονται τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά χαρακτηριστικά στην παραπάνω ερώτηση πως "η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τραπεζική αργία και έλεγχο κίνησης κεφαλαίων. Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι διαθέσιμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο. Στις 5 Ιουλίου θα διεξαχθεί το Δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Μετά πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Εξάλλου, κατά βάση, ισχύει η αρχή της "αλληλεγγύης ενάντια στην απομόνωση".

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το δημοψήφισμα ως "αντιφατική". Και αυτό γιατί "η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στον ελληνικό λαό να αρνηθεί τις προτάσεις των τριών θεσμών. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την παράταση του προγράμματος που έχει λήξει για μερικές ακόμα εβδομάδες, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατό".

Από το Βερολίνο επισημαίνουν πως "αν δεν πληρωνόταν τα τοκοχρεολύσια των ευρωπαϊκών και διεθνών πιστώσεων, ο γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα επηρεαζόταν σταδιακά και μερικώς σε διάστημα πολλών χρόνων".

Εξάλλου, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως "η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, μιας και λείπει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία".

Ωστόσο, σημειώνεται πως "οι συνέπειες από την κατάσταση της Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι περιορισμένες. Η ευρωζώνη είναι σταθερή και σίγουρη.

Σ' ο,τι αφορά τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης στη γερμανική οικονομία, από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σημειώνεται πως "το μερίδιο των συνολικών γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρό. Από αυτήν την άποψη είναι λίγες οι επιδράσεις πάνω στη γερμανική οικονομία από τους βραχυπρόθεσμους ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90