03/07/2015
Πρακτικά ΕΚΤ: Αναφέρεται ότι δεν υπάρχει λόγος μεταβολής της νομισματικής πολιτικής

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξε ότι το sell-off στις αγορές ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν ήταν επαρκής λόγος για να αλλάξει η πορεία της νομισματικής πολιτικής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Ήταν ευρέως αισθητό πως ήταν σκόπιμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να  κοιτάξει πέρα από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές", αναφέρει η ΕΚΤ στα πρακτικά της νομισματικής συνεδρίασης του προηγούμενου μήνα.

"Αν υπήρχαν παράγοντες που οδήγησαν σε αδικαιολόγητη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ή το outlook για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό άλλαζε ουσιωδώς, τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επαναξιολογηθούν. Ωστόσο, δεν υπήρχε λόγος να γίνει τώρα".

Το μέλος του Δ.Σ. Benoit Coeure δήλωσε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι η βουτιά των τιμών των ομολόγων οφείλεται πιθανότατα στην ενίσχυση του outlook για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και σε τεχνικούς παράγοντες.

Στη συνέντευξη Τύπου στις 3 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi δήλωσε ότι οι αγορές θα πρέπει να συνηθίσουν σε περιόδους υψηλότερης μεταβλητότητας.

Τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι "η μεταβλητότητα θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον στις αγορές".

"Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα λόγοι για την εκτίμηση ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα επιμείνει σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στο οποίο οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων τείνουν να σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90