01/07/2015
Μετά το δημοψήφισμα θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα

 

 «Μόνο μετά το δημοψήφισμα θα εξετάσουν οι θεσμοί το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα», διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αποφάσισαν «όχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Γ. Ντάισελμπλουμ : Μόνο μετά το δημοψήφισμα θα εξετάσουν οι θεσμοί το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα». Ζ. Κ. Γιούνκερ: Στην ελληνική πρωτεύουσα γίνονται πράγματα που δεν έχετε φανταστεί

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε επίσης γνωστό ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει περαιτέρω το αίτημα της Ελλάδας για διετές δάνειο.

«Η Αθήνα χρεοκοπεί τα μεσάνυχτα», προσέθεσε ο Ολλανδός αξιωματούχος μετά το Eurogroup χθες και προειδοποίησε πως «ένα νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να έχει σκληρότερους όρους και προϋποθέσεις».

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε στο μεταξύ επισήμως τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, ασκώντας εντονότερες πιέσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του μηχανισμού για την κάλυψη του δυνητικού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης ή της εξυγίανσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες έλεγαν την ίδια στιγμή πως για μια νέα συμφωνία το Eurogroup ζητά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλαγή στάσης στο δημοψήφισμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει σήμερα προτάσεις με τις οποίες θα αποδέχεται την τελευταία πρόταση των θεσμών της 26ης Ιουνίου.

Σημείωναν δε πως και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατέστησε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στο δημοψήφισμα γιατί διαφορετικά θα χάσει τελείως την αξιοπιστία της απέναντι στις υπόλοιπες 18 Δημοκρατίες της Ευρωζώνης.

Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν επίσης ότι κανείς δεν θα θέλει να εξετάσει μια νέα συμφωνία ή πρόγραμμα στήριξης, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την εκστρατεία της κατά της συμφωνίας αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την κυβέρνηση να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημά της για ένα νέο δάνειο από τον ESM.

Ο Γιούνκερ

Νωρίτερα χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους προέβη σε μια... αινιγματική δήλωση τονίζοντας ότι στην ελληνική πρωτεύουσα γίνονται πράγματα που δεν έχουν φανταστεί. Είπε ακόμη ότι τα όσα συμβαίνουν δεν τα έχει προβλέψει κανείς δημοσιογράφος στα γραπτά του και δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψει στο γραφείο του για να επικοινωνήσει και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο «Εθνος» δήλωσε εξάλλου ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει χαθεί, καθώς οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρες. Αλλες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αποκάλυψαν στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προτείνει θετική ψήφο στο δημοψήφισμα είτε να το ακυρώσει, εάν υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο.

Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος χθες τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε από την πλευρά του ο EFSF. Ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία διευθέτηση που θα το διαδεχθεί και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο.

Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς την ισχυρή ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες που χρειάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός είχαν αρχίσει να αποδίδουν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα ήταν σε θέση να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να αρχίζουν να μειώνονται».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στη Ζώνη του Ευρώ»

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90