01/07/2015
Δεν πληρώθηκε χθες το ΔΝΤ, η Ελλάδα εκτός προγράμματος

 

Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αθετεί δέσμευση - πληρωμή προς το ΔΝΤ μιμούμενη τη Ζιμπάμπουε.

Χθες καταβλήθηκε μία ύστατη προσπάθεια σε κάθε επίπεδο να γίνει δεκτή η τελική πρόταση Γιούνκερ, κάτι που δεν έγινε εφικτό.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή, όπως τουλάχιστον διεμήνυσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, και μετέδωσε το Reuters, εν αναμονή της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε ακόμη ότι η μη πληρωμή της δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν θα συνιστά χρεοκοπία, αλλά καθυστέρηση πληρωμής, καθώς το ΔΝΤ έχει τη συγκεκριμένη ευχέρεια με βάση το καταστατικό του.

Ανησυχία

Ωστόσο, εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι» στο δημοψήφισμα η κατάσταση θα περιπλακεί επικίνδυνα και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Ελπίζουμε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα να είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη, ότι με την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών, εισερχόμαστε σε ένα νέο «επικίνδυνο κεφάλαιο», όπου η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί χωρίς κάλυψη από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Επανέλαβε ότι ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία για την Αθήνα είναι η 20ή Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση στην ΕΚΤ. Από τη μεριά του ο Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι θα εισηγηθεί στην ΕΚΤ να μην αυξηθεί ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει τον ΕLA μολονότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης αιτήθηκε χθες αύξηση του πλαφόν. To ερώτημα είναι αν και κατά πόσον η ΕΚΤ θα αποφασίσει κούρεμα των ενεχύρων μέσω των οποίων έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες. Και φαίνεται πως η ΕΚΤ θα δώσει στη χώρα και στις ελληνικές τράπεζες αυτήν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή παρά το γεγονός ότι προχθες, όπως αναμενόταν, οι τράπεζες υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία selective default από την Fitch.

Νέα πρόταση

Ας σημειωθεί πως χθες το έκτακτο Eurogroup εξέτασε νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μία καινούργια διετή συμφωνία η οποία περιλάμβανε και ρύθμιση του χρέους. Στόχος της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 29 δισ. και να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Παράλληλα κατέθεσε αίτημα για «κούρεμα» του χρέους, που ωστόσο απορρίφθηκε από τους δανειστές. Στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα τονίζεται ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Πρακτικά σημαίνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας χωρίς η κυβέρνηση να διευκρινίζει ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του και σήμερα εξετάζοντας νέα πρόταση έξι σημείων της κυβέρνησης. Η όποια συμφωνία διευκρινίζεται από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάϊζεμπλουμ -εφόσον συναφθεί- θα έχει σκληρότερους όρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόγραμμα της Ελλάδας έληξε χθες από τον ESM και η χώρα είναι εκτός προγράμματος. Το ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση είναι να μπορέσουν να ανοίξουν εκ νέου, κάτι πάντως για το οποίο δεν εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία. Συγχρόνως πλανάται η ανησυχία πως αν τελικώς δεν υπάρξει άμεσα μία νέα συμφωνία, οι τράπεζες θα βρεθούν σε αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση από το ευρωσύστημα με ό,τι αυτό σημαίνει για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες των τραπεζών.

Νοβότνι

Σύμφωνα με τον Εβαλντ Νοβότνι ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία για την Αθήνα είναι η 20ή Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση στην ΕΚΤ.

Ο ELA

Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει τον ΕLA μολονότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης αιτήθηκε χθες αύξηση του πλαφόν. To ερώτημα είναι αν και κατά πόσον η ΕΚΤ θα αποφασίσει κούρεμα των ενεχύρων μέσω των οποίων έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες. Και φαίνεται πως η ΕΚΤ θα δώσει στη χώρα και στις ελληνικές τράπεζες αυτήν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή παρά το γεγονός ότι χθες, όπως αναμενόταν, οι τράπεζες υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία selective default από την S&P.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90