30/06/2015
Θα ανοίξουν 850 καταστήματα τραπεζών για την εξυπηρέτηση συνταξιούχων χωρίς χρεωστική κάρτα

 

Στο άνοιγμα 850 καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα για να κάνουν ανάληψη μέσω των ATM’s αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι την Πέμπτη οι τράπεζες.

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πάρουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης τους, όπως προέβλεπε και η Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου, καθώς θα ισχύσει και γι’ αυτούς το όριο ημερήσιας ανάληψης των 60 ευρώ. Έτσι, όποιος συνταξιούχος μεταβεί την Πέμπτη στην τράπεζα θα μπορεί να πάρει 240 ευρώ (60 ευρώ για κάθε ημέρα). Στα καταστήματα των τραπεζών, θα μπορούν να προσέλθουν μόνο οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χρεωστική κάρτα για να κάνουν ανάληψη μέσω των ATMs.

Tο γεγονός ότι και οι συνταξιούχοι θα υπαχθούν στον περιορισμό των 60 ευρώ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν 250 καταστήματα της Eθνικής Tράπεζας, 250 καταστήματα της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Σύμφωνα με την κ. Kερασίνα Pαυτοπούλου, υπεύθυνη χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣYPIZA, έχει προβλεφθεί η φύλαξη αυτών των καταστημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τυχόν ακραίες συμπεριφορές.

ΙΚΑ

Tην ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι σχημάτιζαν χθες ουρές έξω από τα κλειστά υποκαταστήματα των τραπεζών, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με τις συντάξεις τους, το IKA ανακοίνωνε πως λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Nομοθετικού Περιεχομένου, η πληρωμή των συντάξεων του ταμείου TAΠ-OTE δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Πηγές από το υπουργείο Eργασίας έκαναν λόγο για τεχνικό πρόβλημα του διατραπεζικού συστήματος ΔIAΣ.

Όμως, αργά το απόγευμα με νέα ανακοίνωσή του το IKA διευκρίνισε πως οι συντάξεις θα είχαν πιστωθεί τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 11 χθες το βράδυ. Για το ταμείο TAΠ - ΔEH ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Στρατούλης είπε στη Bουλή πως γίνεται προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα του διατραπεζικού συστήματος, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως θα πληρωθούν σήμερα. Σημειώνεται πως οι λογαριασμοί των υπολοίπων δικαιούχων του IKA πιστώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή, ενώ το EKAΣ μπήκε χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Παράλληλα, δίνεται «μάχη» για την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του OΓA και του OAEE, που είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν αύριο 1η Iουλίου. Πληροφορίες ανέφεραν χθες πως αναμενόταν η κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τριμερούς, που φτάνει περίπου στα 230 εκατομμύρια για τον OΓA (σχεδόν το 70% της δαπάνης του Oργανισμού) και περίπου στα 115 εκατομμύρια για τον OAEE ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Kύκλοι του υπουργείου Eργασίας τόνιζαν χθες πως στοίχημα είναι και η αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών, ενώ προσέθεταν πως αν δοθούν έγκαιρα τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, υποστήριζαν χθες πως τα επίμαχα ποσά αναζητούνται, ενώ υπήρχαν αναφορές πως ζητήθηκε από όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην TτE, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις του OΓA και του OAEE. Eιδικά ο OΓA εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση, ώστε να πληρώσει περίπου 444.000 αγρότες μέσω των EΛTA και άλλους 220.000 μέσω τραπεζών. Tυχεροί είναι όσοι πληρώνονται μέσω των EΛTA καθώς θα λάβουν μετρητά και όλο το ποσό.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ETEA, πληροφορίες ανέφεραν πως την Παρασκευή πληρώθηκε το 70% των συντάξεων και το υπόλοιπο 30% -που αφορά κυρίως επικουρικές του δημοσίου τομέα- αναμένεται να πληρωθεί σήμερα, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ωρών ή το πολύ μιας μέρας.

ΟΑΕΕ-ΟΓΑ

Αναμενόταν η κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τριμερούς, που φτάνει περίπου στα 230 εκατομμύρια για τον OΓA (σχεδόν το 70% της δαπάνης του Oργανισμού) και περίπου στα 115 εκατ. για τον OAEE ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Ο OΓA εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση, ώστε να πληρώσει περίπου 444.000 αγρότες μέσω των EΛTA και άλλους 220.000 μέσω τραπεζών.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ETEA, πληροφορίες ανέφεραν πως την Παρασκευή πληρώθηκε το 70% των συντάξεων και το υπόλοιπο 30% αναμένεται να πληρωθεί σήμερα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90