27/06/2015
Fitch: Οι παρατεταμένες συνομιλίες για την Ελλάδα αυξάνουν τους κινδύνους

 

Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της χώρας είναι απόδειξη της πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί μια συμφωνία, αλλά η χρονοβόρα και συχνά συγκρουσιακή φύση των συζητήσεων αυξάνει τους βασικούς κινδύνους στο πιστωτικό προφίλ του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, αναφέρει σε ανάλυση της η Fitch Ratings.

Ο οίκος σημειώνει ότι μια συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών θα μετριάσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανώς εξόδου από το ευρώ, αλλά θα έρθει μόλις λίγες ημέρες πριν τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στις 30 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει, μια επίσημη συμφωνία – και νέα επέκταση του προγράμματος – θα χρειαστεί την έγκριση του ελληνικού και ορισμένων άλλων κοινοβουλίων στην Ευρωζώνη (ειδικά της γερμανικής Bundestag), καθώς και την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας για τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προσθέτει η Fitch, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδας, για παράδειγμα, στις συντάξεις, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Η διάσπαση της κυβέρνησης, ένα δημοψήφισμα για την προτεινόμενη συμφωνία ή πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την εκταμίευση, αναφέρει.

Η έλλειψη μιας συμφωνίας μέχρι σήμερα έχει αυξήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να κάνει τις πληρωμές στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και τον κίνδυνο κεφαλαιακών ελέγχων, προσθέτει η Fitch.

Σημειώνει εξάλλου ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ ενδεχομένως να μην αποτελεί χρεοκοπία σε επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά θα ήταν credit negative.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ από μια οικονομία υψηλού εισοδήματος είναι ένα πρωτοφανές γεγονός και θα υποδείκνυε ακραίες πιέσεις ρευστότητας, αναφέρει ο οίκος.

Οι συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της χώρας και την προθυμία της να επανορθώσει την χαμένη πληρωμή του ΔΝΤ, αλλά και από την αντίδραση των θεσμών. Για παράδειγμα, αν το περίγραμμα μιας συμφωνίας συμφωνηθεί ή φαίνεται ότι είναι κοντά, είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς τον ELA, η Fitch θεωρεί ότι θα είναι η πιθανή η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι επιτυγχάνεται συμφωνία, είναι απίθανο η Ελλάδα να ξανακερδίσει πρόσβαση στις αγορές μέχρι το τέλος του παρατεταμένου δεύτερου προγράμματος. Ο αγώνας να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό, η θερμή αντιπαράθεση η οποία κατά καιρούς συνόδευε τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας και η αντίθεση στη λιτότητα στην Ελλάδα, δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα (ή κάτι παρόμοιο) θα είναι γεμάτη προκλήσεις, με επαναλαμβανόμενους κινδύνους απώλειας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει κάνει μόνιμη ζημιά στην ελληνική οικονομίας, εκτιμά ο οίκος. Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών θα μπορούσε να πιέσει την οικονομία από τη στασιμότητα στη συρρίκνωση (προβλέπουμε μηδενική ανάπτυξη αυτό το έτος).

Την ίδια στιγμή, ο οίκος εκτιμά ότι η χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω το β΄ τρίμηνο του 2015 και περιμένει οι οικονομικές καταστάσεις στα τέλη Ιουνίου να δείξουν αρνητικές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, τη ρευστότητα και τους περισσότερους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας ο οίκος "βλέπει" σημαντική επιδείνωση λόγω των εκροών καταθέσεων και της απόλυτης εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος στον ELA.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε 38 δισ. ευρώ σε εκροές καταθέσεων μεταξύ τέλη Νοεμβρίου 2014 και τέλη Μαΐου 2015 και οι αποσύρσεις έχουν κλιμακωθεί, αναφέρει. Δημοσιεύματα δείχνουν ότι έφτασαν ημερήσια υψηλά της τάξης των 1 δισ. με 2 δισ. ευρώ ορισμένες φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ο ELA είναι η μοναδική πηγή νέας χρηματοδότησης για τις τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι κάποια κίνηση της ΕΚΤ να ακυρώσει ή περιορίσει τη χρήση του ELA θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να επιβάλουν περιορισμούς στις αποσύρσεις καταθέσεων. Κάτι τέτοιο ο οίκος θα το θεωρούσε, περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default) από τις τράπεζες.

Ο οίκος περιμένει παράλληλα να δει αύξηση των απομειωμένων δανείων στα τέλη Ιουνίου καθώς οι δανειολήπτες ενδεχομένως να έχουν παρακρατήσει αποπληρωμές καθώς περιμένουν να δουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση 'CCC' υποδεικνύει ότι μια χρεοκοπία σε κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών είναι μια πραγματική πιθανότητα. Ομοίως, η αξιολόγηση 'CCC' στις τράπεζες και το 'ccc' Viability Ratings αντανακλούν τις πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα και τους κινδύνους στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και φερεγγυότητα και την άποψη του οίκου ότι ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μια πραγματική πιθανότητα.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90