26/06/2015
Προκλητική απαίτηση των Θεσμών για το ασφαλιστικό- τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό

 

Τη νομοθέτηση «ρήτρας» με δημοσιονομικά «ισοδύναμα» για κάθε νόμο του Ασφαλιστικού που δεν... εφαρμόζεται, καθώς και για κάθε έναν που... ακυρώνεται με δικαστικές αποφάσεις (όπως του ΣτΕ για τις περικοπές) ζήτησαν από την κυβέρνηση οι θεσμοί παραμένοντας αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τις συντάξεις, τις πρόσθετες εισφορές των συνταξιούχων και τα προνοιακά επιδόματα.

Εξαίρεση κάνουν μόνο για το ΕΚΑΣ που πρότειναν να καταργηθεί στα τέλη του 2019, και όχι στα τέλη του 2017, εφόσον, όμως, μειωθεί από φέτος κατά 20% ο αριθμός των δικαιούχων (προβλέπεται να αυξηθούν κατά 80.000 λόγω της μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων). Το τελικό σχέδιο για συμφωνία, το οποίο υπέβαλαν οι θεσμοί, προβλέπει στα βασικά σημεία:

• Πλήρη εφαρμογή του ν. 3863/10 για την καταβολή βασικής + αναλογικής σύνταξης και χορήγηση του προνοιακού τμήματος που αναλογεί (χωρίς δηλαδή αντίστοιχη καταβολή εισφορών) μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και εισοδηματικά κριτήρια.

• Σταδιακή κατάργηση από την 1η Ιουλίου έως το 2022 των πρόωρων (κάτω των 62 και 67 ετών) συνταξιοδοτήσεων με την πρόβλεψη του συμφωνημένου με την ελληνική πλευρά «πέναλτι» 16% για κάθε έξοδο που γίνεται νωρίτερα από το κάθε χρόνο που θα προστίθεται στη μεταβατική περίοδο.

• Ενιαία εισφορά ασθενείας 6% στην κύρια (από 4%) και στην επικουρική σύνταξη (από 0).

• Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019.

• Αναμόρφωση του συστήματος προνοιακών παροχών και εξοικονόμηση 0,50% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ+) για την εφαρμογή, από την 1/1/2016, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

• Σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές ακόμη και για την κατώτατη σύνταξη και καταβολή από τις 30 Ιουνίου στα 67 των προνοιακών (χωρίς καταβολή εισφορών) τμημάτων, όπως για παράδειγμα της αναλογίας της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ.

• Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων στα Ταμεία έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

• Ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και των ταμείων για κύρια σύνταξη σε 1 μόνο ταμείο έως το τέλος του 2016.

• Ενιαίο ύψος εισφορών και παροχών, όπως ισχύει στα άλλα Ταμεία, στον ΟΓΑ.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Καμία αλλαγή στα εργασιακά χωρίς προηγούμενη συμφωνία. Αλλαγές στα εργασιακά «μόνο κατόπιν συμφωνίας» και «πάγωμα» έως τα τέλη του 2015 (αν δεν «κλείσει» νωρίτερα η αξιολόγηση του Προγράμματος) της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπει το κείμενο των θεσμών. Επιπλέον ζητούν «διαβούλευση» και εφαρμογή των «ευρωπαϊκών προτύπων» για τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών και την προστασία των συνδικαλιστών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90