25/06/2015
Σε ισχύ για την διετία 2015 - 2016 ο φόρος ακινήτων

 

Φόρους που θα εξασφαλίζουν στο Δημόσιο έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων τόσο το 2015 όσο και το 2016 περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές της χώρας.

Πρόταση που προφανώς έχει γίνει αποδεκτή και είναι από τα λίγα μέτρα που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και που καταδεικνύει ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για δύο ακόμη χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για μείωση της φορολογίας των ακινήτων παραπέμπονται στις καλένδες τουλάχιστον για μία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη είχαν μιλήσει για μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να είναι 2,65 δισ. ευρώ. Βέβαια και σύμφωνα με τον νόμο ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Με βάση τον νόμο ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι ο φόρος που βεβαιώνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο από το ποσό αυτό εισπράττονται τα 2,65 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Δηλαδή να καταβληθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για αναπροσαρμογή ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια με στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει νεότερη πληροφόρηση σχετικά με την πορεία κατάρτισης των νέων τιμών της εφορίας, ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα πρόκειται για 4,1 εκατ. ιδιοκτήτες σε σύνολο 5,5 εκατ. Στον αντίποδα βρίσκονται 492 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• 5.569.336 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού). Η αξία των ακινήτων τους φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ.

• 4.123.258 ιδιοκτήτες ακινήτων η διαφορετικά το 74% του συνόλου, διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους φθάνει τα 160,3 δισ. ευρώ.

• 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90